Val hladnoće koji je posljednjih dana stigao i u BiH, meteorolozi su najavili prije desetak dana, objavljujući i upozorenja građanima da se prilagode ovim vremenskim uslovima koji mogu značajno uticati i na zdravlje ljudi. Ovakve prognoze i obavijesti sigurno ne prate i migranti koji još uvije usprkos hladnoći borave u napuštenim objektima.

Niske temperature, svakodnevnica bez vode, struje, grijanja, jednostavnije opisano, krajnje loši uslovi za boravak nisu slomili duh 19-godišnjeg Saaraba, migranta iz Afganistana.

Od brašna i vode, za hranu priprema jednu vrstu kruha iz njegove zemlje tkz. „paratu“. Ovo je još kao dječak naučio od svoje majke. U devastiranim prostorima nekadašnjeg „Krajinametala“ boravi zajedno sa svojim sunarodnjacima. Kaže kako je otišao iz Afganistana zbog talibana, bombardovanja i nezaposlenosti. Ovdje im ne fali hrane, odjeće i obuće, ali je hladno u objektu koji im je kao druga kuća.

Iako su ovo su uobičajene temperature za ovo doba godine, zasigurno su za migrante koji maltene borave na otvorenom one izrazito niske. U Meteorološkoj stanici Bihać provjerili smo koliko su bile najniže izmjerene vrijednosti. Kako nam je kazao Fikret Bečić, šef Meteorološke stanice, minusi i hladnoća ovih dana su nešto što je uobičajeno za ovo doba godine, iako niti jedna godina nije ista po kretanju temperatura. Uglavnom sve je normalno i ne odstupa od već poznatih statističkih brojki.

Ove godine najviša visina snijega iznosila je 20 cm što nije pravilo velike probleme građanima. Za migrante koji nemaju adekvatan smještaj više temperature koje meteorolozi najavljuju od naredne sedmice biti će više nego dobrodošle. Toplije vrijeme iščekuje i Saarab koji je u BiH već godinu dana. Dosad je nekoliko puta pokušao doći do Zapadne Evrope. Najdalje je stigao do Trsta u Italiji, odakle je vraćen, te više puta iz Slovenije i Hrvatske.

Izvor: RTVUSK.ba