Svoja prava ispred Skupštine USK-a danas su tražili bivši zaposlenici Kantonalne uprave za šumarstvo.

Naime, protestanti su bez plaće, ali i posla od prošlog ljeta, tako da su svoja prava odlučili potražiti danas ispred Skupštine USK-a, u periodu kada je održana sjednica, na čijem se dnevnom redu, između ostalog, našla i tačka o razrješenju članova Skupštine ŠPD Unsko-sanske šume, kao i imenovanje novih članova Skupštine.

Kako na ovu situaciju gledaju u Klubu SDA, za portal Biscani.net je govorio Jasmin Musić, zastupnik u Skupštini Unsko-sanskog kantona ispred SDA.

“Evidentno je da svi zastupnici imaju namjeru da pomognu zaposlenicima Kantonalne uprave za šumarstvo, koji su bez ličnog dohotka već nekoliko mjeseci. Iako smo tek jučer dobili materijal, klub SDA je ozbiljno razmotrio prijdelog izmjena Zakona o šumama. Predstavnike oba sindikata poznajemo, to su naši sugrađani i ne želimo sebi dozvoliti da uradimo bilo šta na njihovu štetu”, kazao je Musić.

Na pisanje medija o tome da su samo dva zastupnika razgovarala s protestantima, Musić dodaje: “Komunicirali smo danas s njima i nakon toga smo podržali dopunu dnevnog reda u okviru koje ćemo tražiti najbolja rješenja u interesu svih, a prvenstveno u pravcu rješavanja radno-pravnog statusa zaposlenih. Prosvjednici su tu bili nekoliko sati. Zastupnici Jusić i Alibabić su izašli na pauzi pred izjašnjavanje razgovarati s njima, međutim, komunikacija traje cijeli dan, bar po lokalnoj liniji.”

Kao Ključanin, Musić ističe da je s nekoliko protestanata iz Ključa danas razgovarao, tako da i ostali zastupnici imaju kontakte iz svojih općina.

U narednom periodu ostaje da vidimo kako će i da li će se ova situacija riješiti, a dotad se bivšim zaposlenicima, današnjim protestantima, finansijska situacija, bar još uvijek ne mijenja.