Institut tvrdi da bilo koji efekti ograničenja koje je uvela vlada u cilju usporavanja širenja virusa neće biti vidljivi prije kraja ove sedmice

Holandski institut za javno zdravstvo izvijestio je u utorak o 63 nova smrtna slučaja od koronavirusa i još 811 ljudi koji su pozitivno testirani, što predstavlja najveće dnevno povećanje broja slučajeva u Holandiji do sada.

Ukupan broj preminulih u epidemiji sada iznosi 276, a ukupan broj zaraženih porastao je na 5.560.

Institut tvrdi da bilo koji efekti ograničenja koje je uvela vlada u cilju usporavanja širenja virusa neće biti vidljivi prije kraja ove sedmice.

Holandska vlada pooštrila je svoje mjere protiv epidemije koronavirusa u ponedjeljak navečer, uključujući zabranu svih okupljanja, dešavanja i sastanaka do 1. juna, i zatražila je od građana da ostanu u domovima.

Lokalnim načelnicima pružene su široke ovlasti u primjeni tih restrikcija, prenosi Associated Press.

U posljednja 24 sata u Italiji od Covida-19 su umrle 602 osobe, što je drugi dan zaredom da je broj pao, objavio je u ponedjeljak čelnik italijanske Civilne zaštite, te se ukupan broj umrlih od te bolesti u toj zemlji povećao na 6.078.

U nedjelju je u Italiji od Covida-19 umrla 651 osoba, u subotu 793.

Ukupan broj potvrđenih slučajeva zaraze u Italiji povećao se u ponedjeljak s 59.138 na 63.297, odnosno za osam posto, objavila je Civilna zaštita. No, povećanje broja zaraženih od osam posto najmanje je postotno povećanje od 21. februara.

U ponedjeljak je broj u potpunosti oporavljenih osoba 7432, a dan ranije 7024. Na intenzivnoj njezi su 3204 osobe, a dan ranije ih je bilo 3009.

(fokus.ba)