Nakon Kine, korona virus raširio se i na europske zemlje. Više od 300 ljudi u Italiji zaraženo je korona virusom, a ponajviše je pogođena regija Lombardija gdje vlada pravi kaos. Vlasti su zatvorile škole, vrtiće, trgovačke centre, neke utakmice Serie A su odgođene, a Savez je potvrdio da će se šest utakmica 26. kola igrati pred praznim tribinama.

Vaš preglednik ne omogućava pregled ovog sadržaja.

Situacija je sve ozbiljnija, a tolika je panika zavladala svijetom da se pojavilo i pitanje: A što s Eurom i Olimpijskim igrama u Tokiju?

– Još nije poznato u kojoj će mjeri epidemija korona virusa koja je pogodila Italiju, jednu od 12 zemalja domaćina Eura, utjecati na održavanje europskog nogometnog prvenstva koje bi trebalo početi u lipnju. U fazi smo čekanja. Pratimo situacije u svakoj državi i moramo slijediti naredbe vlada tih zemalja. Sportska natjecanja će se otkazati samo ako se situacija bude pogoršala – rekao je potpredsjednik Uefe Michaele Rai. 

Domaćini Eura (12. lipnja – 12. srpnja) su gradovi diljem Europe, točnije njih 12, a jedan od gradova domaćina je i Rim u kojem će igrati Italija, Švicarska, Wales i Turska. Dobra vijest zasad je ta što u Rimu još nema zaraženih osoba, ali kako se širi virus, pitanje je do kada…

Foto: Michaela Rehle/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Ista stvar veže se i uz održavanje Olimpijskih igara (24. srpnja – 8. kolovoza). Tamo je situacija puno ozbiljnija obzirom na blizinu Kine i Wuhana gdje se nalazi samo žarište korona virusa. 

– Mislim da će se prije ili kasnije morati postaviti pitanje je li korona virus pod kontrolom kako bi se mogla održati natjecanja u Tokiju ili ne – rekao je Dick Pound, član Međunarodnog olimpijskog odbora.

Foto: ISSEI KATO/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Sve više je oboljelih u cijeloj Aziji, uključujući i Japan, pa je tako odgođeno njihovo nogometno prvenstvo sve do kraja ožujka, a Davis Cup susret Japana i Ekvadora igrat će se bez gledatelja u Osaki, a otkazano je i Svjetsko prvenstvo u brzom klizanju u Južnoj Koreji. Dakle, alarm je dosta glasan i MOO mora ozbiljno razmisliti o budućim postupcima obzirom na sam virus koji se širi velikom brzinom.

– No, kako sada stvari stoje, bit ćemo u Tokiju – poručio je Pound. 

Zasad stvari tako stoje, ali što kasnije kada situacije bude puno gora? Virus se širi, o otkazivanju se ne razmišlja, a Olimpijske igre i Euro su pred vratima…

Više saznajte na izvornom linku: Zdravko Barišić – Je li korona virus ugrozila Olimpijske igre i Euro: ‘Samo ako se pogorša’ / (24sata.hr).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.