Pioniri filmske umjetnosti braća Auguste i Louis Lumiere su 1895. godine izumili kinematograf, preteču današnjih filmskih kamera i projektora, te počeli njime snimati kratke scene svakodnevnog života. Prva koju su snimili bila je Izlazak radnika iz tvornice Lumiere, dok je kroz godine popularniji postao film trajanja pedesetak sekundi, Ulazak vlaka u stanicu. Na popularnosti je vjerojatno dobio i zbog urbane legende da su ljudi, nesvjesni da se radi o projekciji, za vrijeme prikazivanja bježali s puta nadolazećem vlaku.

Original:

Na račun ovih filmova braća Lumière ostala su u historiji umjetnosti zabilježena kao začetnici filmske umjetnosti, ali i tehnika snimanja i montaže koje se koriste i danas. A sada, 124 godine nakon što je, u januaru 1896. Ulazak vlaka u stanicu prvi put prikazan, jedan se youtuber njime “poigrao” uz pomoć neuronskih mreža i napravio vrlo atraktivan upscaling tog video zapisa. Denis Shiryaev, koji stoji iza ovog pothvata, inače je developer, a za pretvaranje prastarog videa u 4K zapis koristio je javno dostupne alate Gigapixel i Dain.

Ulazak vlaka u stanicu u 2020. godini tako je dobio svoju 4K verziju s čak 60 fps. Osim videa na kojem se sada vrlo jasno vide detalji dolaska vlaka na stanicu La Ciotat, nijemi je film iz pretprošlog stoljeća dobio i zvuk.

4K 60 fps:

Da bi osnažio pokušaj modernizacije prastarog videa, ovaj je 4K uradak preuzeo drugi korisnik YouTubea i provukao ga kroz neuronsku mrežu koja je u stanju dodati boju na crno-bijele zapise. Rezultat koloriziranja je također zanimljiv, ali ipak daleko od savršenoga. Nastao je korištenjem tehnike dubinskog učenja DeOldify, također javno dostupne.

U boji:


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Jedan od najstarijih filmova Ulazak vlaka u stanicu dobio 4K rezoluciju, zvuk i boju / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.