JEDINA DŽAMIJA U EVROPI NA RIJEČNOM OSTRVU: Prkosila je vremenu i svemu onom što je vrijeme za sobom nosilo

E. Hasanagić / biscani.net

Priču o Gradskoj džamiji u Bosanskoj Otoci skoro već svi znaju. Jedina u Evropi koja se nalazi na riječnom ostrvu. Okružuje je rijeka Una, i tako već duže od 450 godina ova džamija ispisuje historijske priče.

Nakon što su Osmanlije osvojile Bosansku Otoku, prva džamija na adi u Bosanskoj Otoci, napravljena je od drveta, a sagrađena 1565. godine. Ova džamija je svojevremeno rušena četiri puta od strane osvajača ali isto toliko puta obnavljana. Posljednji put je srušena tokom rata u BiH ‘90-ih godina, a obnovljena 2001. godine. Nepatovrena priroda i čista Una čini da ovaj ambijent odiše posebnim ugođajem. Do džamije se jedino može doći mostom, koji je spojen sa otokom na kojem je džamija i visoka munara od 47 metara.

Rijetkost za vidjeti – Una, magla i džamija

Iako je mnogima kiša ‘teret’ sa kojim se moraju nositi, kiša ima i svojih lijepih trenutaka. Upravo jedan takav je i u Bosanskoj Otoci pored rijeke Une i Gradske džamije, u trenutku kad se Una isparava.

Fotografija na kojima džamija izranja iz magle nastale isparavanjem rijeke Une je prava rijetkost, a i sama pojava nije svakodnevnica. Iako u toku cijele godine veliki broj turista posjeti Bosansku Otoku, a sa time i Gradsku džamiju, mali je broj onih koji su vidjeli ovakav prizor.

Specifičnosti Gradske džamije u Otoci

Džamija nosi naziv “gradska”, jer se nalazila u zidinama starog grada ili tvrđave gdje je vjerovatno bila i vojna posada.

Prva drvena džamija na adi u Otoci sagrađena je 1565. godine. Unatoč tome što se nalazi na ostrvu i uz česte poplave na tom području, džamija nikada nije bila poplavljena. Međutim, kroz historiju je četiri puta rušena i obnavljana.

U jednom od razgovora za Anadoliju, imam Gradske džamije u Bosanskoj Otoci je ispričao: “ Dakle, 1565. godine osmanska vojska predvođena Husein Malkoč-begom je zauzela tvrđavu koja se tada nalazila na ovom mjestu. Za tu godinu se veže i gradnja prve drvene džamije, koja je služila vojnoj posadi, i takva će biti sve do 1791. godine kada dolazi do masovnog doseljavanja. Kamena džamija je izgrađena 1792. godine, tako piše na tarihu koje se sada nalazi na šehidskom obilježju koje je izgrađenio u haremu džamije. To je, pored alema, sve što je ostalo sa stare džamije. Džamija je tokom historije rušena četiri puta i toliko je puta i obnavljana”

Posljednji put je srušena tokom rata u BiH ’90-ih godina. Međutim, ponovo je izgrađena 2001. godine, otkada krasi ovaj mali grad na Uni. Prelijepa kao i ranije i danas je predmet divljenja velikog broja ljudi koji prolaze ovim dijelom BiH.

Strop džamije je ukrašen sa 153 sijalice, a toliko ima i stepenica u minaretu, što simbolizuje 153 šehida koje je Otoka dala u proteklom ratu.

Proteklog ramazana ispred Gradske džamije postavljen je i ramazanski top, koji je razveselio sve Otočane, najavljujući prekid posta, tj. iftarsko vrijeme.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...