Jedno jaje dnevno čini čuda za vaš organizam


Sljedeći put kada vam neko kaže da jedete previše jaja, ne obazirite se. Jaja su bogata proteinima, obezbijediće vam energiju, a na duge staze i dobro zdravlje, prenosi Eatthis.com.

Naime, stručnjaci kažu da bez brige možete jesti ovu namirnicu, pošto će samo jedno jaje dnevno učiniti čuda za vaš organizam.  Unos selena  Jedno jaje sadrži skoro 22 odsto preporučenog dnevnog unosa selena, nutrijenta koji obezbjeđuje jak imunitet i reguliše hormone štitne žlezde. Zato su jaja naročito dobra za djecu i adolescente, jer ukoliko ne unose dovoljno selena, postoji rizik da se razvije Kušingov sindrom, bolest koja utiče na srce, kosti i zglobove.

Holesterol  Uz jaja u svakodnevnoj ishrani, ne morate da brinete za holesterol, jer ova namirnica pravi odličan balans između dobrog i lošeg holesterola. Loš holesterol zakrčuje arterije, što izaziva srčana oboljenja, a uz ovu namirnicu će se i taj rizik dodatno smanjiti.  Vitamin B2  U jednom jajetu nalazi se 15 odsto preporučenog dnevnog unosa vitamina B2, poznatijeg i kao riboflavin, koji hranu pretvara u energiju, pa ćete imati mnogo više snage tokom cijelog dana. Bogata su i vitaminom B5 i B12, koji su ključni za zdravlje kože, kose, očiju, jetre, ali i pravilne funkcije nervnog sistema.  Hrana za mozak  Jaja su bukvalno hrana za mozak. Za ovu titulu zaslužan je holin, dio ćelijske membrane koji spaja neurotransmitere. Brojne studije su pokazale da nedostatak holina izaziva neurološke poremećaje i smanjuje  Masne kiseline  Sigurno niste znali da jaja u ishrani mogu doslovno da vam spasu život. Naime, tijelo samo može da stvori 11 esencijalnih masnih kiselina, koje su nam neophodne da bismo živeli. Ali, tijelu je potrebno 20. Pogodite gdje možete da ih nađete? Tačno, u jajima! Nedostatak ovih 9 masnih kiselina dovodi do oštećenja mišića, slabog imuniteta, slabosti, umora, kao i promjena u kvalitetu kože i kose. Takođe, ove masne kiseline su ključne za regulisanje stresa.  Mršavljenje  Ono što će mnogi videti kao najbolji efekat jeste to što će uz jaja na svakodnevnoj trpezi uspijeti da smršaju. Zbog obilja proteina kojima se ponosi ova namirnica, imaćete duži osjećaj sitosti, a manji apetit, pa ćete jesti mnogo manje.  Vitamin D  Blistav osmijeh i zdrave kosti su vam zagarantovani ako svakog dana pojedete bar po jedno jaje! Tajna je u tome što su jaja prava riznica vitamina D, koje je neophodan za zdrave i jake zube i kosti, jer pomaže apsorpciju kalcijuma.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...