Penzioneri u Republici Srpskoj (RS), koji imaju prosječnu penziju u iznosu do 336 KM dobit će jednokratnu pomoć od 100 KM, oni koji primaju iznose do 850 KM dobit će 50 KM, dok će penzioneri koji imaju više od 850 KM penzije dobiti 30 KM.

-Isplata ove jednokratne pomoći planirana je za septembar – najavila je danas entitetska premijerka Željka Cvijanović.

Za ove namjene bit će neophodno osigurati oko 17 miliona KM.

-Kao što smo ranije rekli, sav višak novca u budžetu bit će usmjeren za poboljšanje penzionerske populacije – rekla je Cvijanović na konferenciji za novinare u Banjoj Luci nakon sjednice entitetske vlade, na kojoj je bilo riječi o unaprijeđenju položaja penzionerske populacije.

Najavila je da će entitetska vlada i u narednom periodu raditi na poboljšanju položaja penzionerera u RS, koji imaju redovna mjesečna primanja.

I entitetski predsjednik Milorad Dodik je rekao da je prisustvovao ovoj sjednici Vlade na kojoj je usvojena odluka o jednokratnoj pomoći penzionerima, a nakon što je stabilizovan fiskalni sistem u tom bh. entitetu.

Predsjednik Udruženja penzionera RS-a Rade Rakulj je rekao da se nada da će populacija koju zastupa i dalje imati podršku Vlade u poboljšanju materijalnog položaja.