Jednosatni štrajk upozorenja zdravstvenih radnika DZ Bužim primjer i drugima?

rtvusk.ba
Uposlenici bužimskog Doma zdravlja odlučili su se za jednosatni štrajk upozorenja, no njihov primjer uskoro bi mogli slijediti i ostali u javnom zdravstvu. Tačnije, u Sindikatu zdravstvenih radnika USK prijete i generalnim štrajkom ukoliko se uprave zdravstvenih ustanova ne uozbilje i ispoštuju dogovoreno tokom potpisivanja Granskog kolektivnog ugovora Vlade i Sindikata. Primjer tome je, tvrde, Dom zdravlja Bužim.

Direktorica Sadžida Bajrović  ističe da je ispoštovana procedura oko donošenja Pravlinika te  je isti dobio zeleno svjetlo  od  Ministarstva  zdravstva. Urađen je, dodaje, u skladu sa instrukcijama Ministarstva i financijskim mogućnostima Doma zdravlja.

U Sindikatu tvrde da je sporni pravilnik koji umanjuje  koeficijente složenosti donesen u još jednoj zdravstvenoj ustanovi te postoje najave da će isto biti učinjeno i u ostalim. Izuzetak su Cazin i Velika Kladuša gdje se primjenjuje dogovoreno i gdje radnici već imaju veća primanja. Za sindikaliste je bitno da je ZZO uradio rebalans budžeta kojim se predviđaju veća sredstva za zdravsatvene ustanove, odnosno  povećanje plaća uposlenima.

U Sindikatu traže od Vlade USK da se uključi u rješavanje nastalih problema, odnosno ispitaju po zdravstvenim ustanovama kako se usvajaju akti i propisi koji su trebali biti usklađeni sa ranijim dogovorom Vlade, Ministarstva zdravstva i Sindikata zdravstva. U suprotnom posegnuće za radikalnim mjerama  kao što je generalni štrajk u zdravstvu,  o čemu će  i biti govora na zakazanoj vanrednoj sjednici Sindikata zdravastvenih radnika koja će biti održana u  četvrtak u prostoru Kantonlane bolnice u Bihaću.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...