Nedavno istraživanje pokazalo je da je tempiranje obroka odličan alat za kontroliranje težine. Istraživanja ishrane, nisu usmjerena samo na ono što jedemo, već i kako jedemo, odnosno na naša ponašanja i navike kada je u pitanju ishrana. Naime, na taj način se otkrivaju najrealniji pristupi kontroliranju težine.

Istraživanje koje je trajalo 12 sedmice pokazalo je da su učesnici koji su obroke jeli unutar konzistentnog 10-satnog vremenskog okvira bili uspješni u gubitku kilograma. Osim toga, tim su se sudionicima smanjili masnoća na području stomaka, krvni pritisak i nivo holesterola, dok im se nivo šećera u krvi stabilizirao. U istraživanju je učestvovalo 19 osoba s metaboličkim sindromom te nisu postojala ograničenja u hrani ili kalorijama. Prije početka studije oni su svoje obroke jeli unutar okvira od 14 sati ili više.

Tokom studije su smanjili vremenski okvir unutar kojeg su jeli. Nisu preskakali obroke i najčešće su kasnije doručkovali kako bi mogli kasnije večerati, ali su se držali okvira od 10 sati.

The post Jednostavna navika uz koju ćete brže smršati appeared first on Azra Magazin.

Više saznajte na izvornom linku: Redakcija – Jednostavna navika uz koju ćete brže smršati / (azra.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.