Jedna majka upitala je korisnike Facebooka za pomoć nakon što ju je zbunio matematički zadatak kojeg je njena šestogodišnja kćerka morala riješiti za domaću zadaću.

Iako naizgled jednostavan zadatak, mnogima je dugo trebalo da odgonetnu kakav odgovor se zapravo tu traži. Majka je bila uvjerena da se radi o trik pitanju, a nije bila jedina koja je imala to mišljenje. Ipak, ispostavilo se da je rješenje zadatka poprilično logično i jednostavno.

Pitanje prikazuje slike morskih zvijezda i četiri okvira s brojevima, koji se nalaze ispod zvijezda. Jedan okvir (prvi u nizu) sadrži broj četiri, a drugi (posljednji u nizu) sadrži broj 18, dok su preostala dva prazna.

– U tri spremnika ima najmanje četiri morske zvijezde, a najveći broj mogućih zvijezda iznosi 18. Koliko bi morskih zvijezda moglo biti u srednjem spremniku? Dva su moguća odgovora, glasi zadatak.

Brojni komentatori požalili su se na težinu zadatka.

“Zašto matematika ne može biti lagana”, napisao je jedan.

“Zbunjen sam”, priznao je drugi.

Međutim, drugi su uspjeli doći do točnog odgovora te su objasnili da se ne radi o trik pitanju niti o prikazu spremnika, nego o provjeravanju razumijevanja pojmova “najmanje” i “najviše” kod prvašića.

Mogući odgovori mogu biti bilo koja dva broja između četiri i 18.

Majka se naposljetku svima zahvalila na pomoći.

Izvor: Avaz.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.