Jelena Trivić o sve izvjesnijem kolapsu RS-a: Javni dug za 60 posto veći nego u FBiH

faktor.ba

Od pet milijardi duga u RS-u za jednu godinu milijarda dospijeva na naplatu i zar je to dobro upravljanje dugom. Zaduženost je blizu zakonskog limita od 60 BDP-a,dosta je veća nego u Federaciji. Javni dug po glavi stanovnika je za 60 posto veći nego u Federaciji.

Učešće duga je oko 58 posto u BDP-a u Federaciji ispod 35 posto, kazala je za TV1 Jelena Trivić predsjednica PDP-ovog Programskog savjeta za ekonomiju.

Od pet milijardi duga u RS-u za jednu godinu milijarda dospijeva na naplatu i zar je to dobro upravljanje dugom. Zaduženost je blizu zakonskog limita od 60 BDP-a,dosta je veća nego u Federaciji. Javni dug po glavi stanovnika je za 60 posto veći nego u Federaciji. Učešće duga je oko 58 posto u BDP-a u Federaciji ispod 35 posto, kazala je za TV1 Jelena Trivić predsjednica PDP-ovog Programskog savjeta za ekonomiju, prenose Vijesti.ba.

Činjenica da od 550 miliona stranih investicija samo je 10 posto od toga završilo u RS-u, dokaz je toga da prisusustvo predsjednika RS-a na crnoj listi State Departmeneta nije samo simoblično i ono se očituje i kroz taj podatak, kazala je za TV1 Jelena Trivić predsjednica Programskog savjeta za ekonomiju PDP-a.

Vlada RS-a ima problema sa zaduženošću ali ne izlazi sa takvim informacijama u javnost, što je za očekivati od Vlade ali imali smo revizorski izvještaj i reviziju učinka upravljanja dugom RS-a koji je decidno pokazao da Vlada neadekvatno upravlja dugom, smatra Trivić.

-Od pet milijardi duga u RS-u za jednu godinu milijarda dospijeva na naplatu i zar je to dobro upravljanje dugom. Zaduženost je blizu zakonskog limita od 60 BDP-a,dosta je veći javni dug po glavi stanovnika i to za 60 posto. Godišnja rata kredita sljedeće godine je 920 miliona od čega 850 miliona iz budžeta što je svaka druga marka redovnih budžetskih prihoda – dodaje.

Dakle, dodaje Trivić sve što privreda i stanovništvo uplate u budžet pola od toga se “baci u Vrbas”, i zaduženja bi imala smisla da se imala stopa rasta BDP-a, postojao bi rast plata i penzija ali to se nije desilo.

Trivić smatra da zaduživanje kod komercijalnih banaka iz Srbije po kamatnoj stopi od četiri posto jeste dokaz da Vlada planira nedostatak novca od MMF-a nadomjestiti na taj način.

-I fizička lica mogu da dobiju kredit po stopi od 3,8 posto. Ako Vlada stoji iza toga kredita onda bi taj kredit morao biti jeftiniji, jer ne može biti isti kao i za fizička lica pogotovo ne na taj iznos od 50 miliona. Nije mi jasno kakva je to poruka javnosti i da li se od apsurda pravi apsurd- kazala je Trivić.

Trivić je govoreći o revizorskom izvještaju istakla da se urušavga institucija revizora i istakla da je Boško Čeko nekadašnji revizor SDS-u i PDP-u podnosio tri puta gore revizorske izvještaje pa ga niko od ovih stranaka nije primiravao na ostavku.

Činjenica da od 550 miliona stranih investicija samo je 10 posto od toga završilo u RS-u, dokaz je toga da prisusustvo predsjednika RS-a na crnoj listi State Departmeneta nije samo simoblično i ono se očituje i kroz taj podatak.

-Svaki ozbiljan investitor prije nego što uđe u dublju analizu tržišta prije toga pogleda političku situaciju i sam taj podatak uvodi cijeli teritoriju RS-a na crnu listu za potencijalne strane investicije, i to više nije simbolika nego realan život koja se održava na sve nas- ističe Trivić.

Mišljenja je da u RS-u mora doći do racionalizacije javnog sektora, ali to je ono što Vlada ne želi da provede iako u ekspozeo premijerke stoji da će se izvrši fiskalna konsolidacija i da je to Vlada sama sebi postavila kao cilj koji godinama ne provodi.

Ističe da je Programu obnove RS-a koji je prezentirao PDP-a poseban naglasak stavljen na rasterećenje privrede.

-Sada imamo famozne akcize, i to se naziva reformskom mjerom. Meni nije jasno kako povećanje nekog nameta može biti reformska mjera i šta je tu reformsko. Opterećujete građane i to nazivate reformom. Koliko znam o Reformskoj agendi stoji da će se težiti smanjivanju doprinosa na plate a da će se nedostatak tih sredstava namirivati od akciza, i sada niko ne pominje da će smanjivati doprinose na plate ali SNSD-ovi poslanici se vrlo rado vrate u PS BiH kada treba glasati za akcize a navodno bojkotuju rad skupštine. Mi smo u programu definisali i provest ćemo mjere rasterećenja privrede jer cilj je da osnovu niže stope opterećenja i uvođenjem većeg broja radnika legalne tokove ostvari veći priliv u budžet čime se širi baza a ujedno i smanjuje poreska stopa – pojasnila je Trivić.

Naglasila je situacija u RS-u trenutno dovedena do apsurda jer Vlada čak i pred kamerama teatralno potpisuje kredite koji idu u budžetsku potrošnju, kao da se otvara neka fabrika i da su ljudi u RS-u ubijeni u pojam sa tim.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...