Zašto falši, lažni? Ovo jesu kroasani ili croissants ali lažni su jer nisu rađeni s lisnatim tijestom i ne listaju se kao pravi kroasani. Ali zato oni mirišu bolje od ijednog kroasana a okus provjerite sami!

Od ove količine tijesta se dobije oko 15-18 kroasana ili više, ako radite manje oblike. Preporučujemo odmah raditi duplu smjesu jer nepečene možete zamrznuti pa peći po potrebi.

Recept za kroasane (croissants) bez lisnatog tijesta

Sastojci:

500 g brašna
300 g hladnog maslaca
250 g lagano toplog mlijeka
100 g šećera
10 g suhog kvasca
1 kašikica soli
jaje za premazivanje
Priprema:

Zagrijte mlijeko sa šećerom i dodajte kvasac da naraste. Maslac naribajte u brašno i sol. Utrljajte prstima brašno u maslac kako biste dobili grudastu smjesu.

Dodajte skoro ohlađeno mlijeko sa kvascem, brzo ga kuhačom umiješajte u brašno i maslac, samo da se grubo poveže a maslac neka ostane vidljiv. Tijesto ne smije biti kompaktno već mrvičasto.

Stavite tijesto u vrećicu za zamrzavanje na par sati u hladnjak. Pobrašnite podlogu, istresite ohlađeno tijesto, prikupite ga rukama i razvaljajte u pravilni pravougao – koliko god je to moguće.

Preklopite ga na 3 dijela najprije po dužini pa po širini i opet razvaljajte i opet preklopite. Vratite u hladnjak na par sati.

Još jednom valjajte i preklapajte. Sad ga ostavite na stolu pokrivenog krpom da krene rasti. Razrežite tijesto na dva dijela i svaki razvaljajte u pravokutnik.

Režite u trokutove i nadjenite pekmezom, džemom ili marmeladom po izboru. Zarolajte od šireg kraja prema užem, kao na slici, i posložite na lim obložen masnim papirom. Ostavite ih neka malo narastu, oko 40 minuta do sat vremena, premažite jajem.

Stavite peći u pećnicu prethodno zagrijanu na 230 stepeni. Pecite prvo 10 minuta pa smanjite temperaturu na 190 stepeni i pecite još 10-15 minuta.

Izvor: cazin.net