Jeste li znali za što služi omča na poleđini košulje, cilindar na kablu za laptop?

hayat.ba
Postoje brojni predmeti koje viđamo svakodnevno, pa i koristimo redovito, no ne razumijemo ih u potpunosti – barem ne sve njihove dijelove.

Postoje brojni predmeti koje viđamo svakodnevno, pa i koristimo redovito, no ne razumijemo ih u potpunosti – barem ne sve njihove dijelove. Za sve znatiželjnike, ovo su zanimljive funkcije upravo takvih stvari.

Omča na poleđini košulje

Za ovu omču postoje čak tri moguća objašnjenja. Prvo je i ono očigledno – za vješanje košulje. Drugo objašnjenje svodi se na ostatke iz razdoblja košulja koje su imale pomične ovratnike. Treće je objašnjenje romantično – navodno se omča micala s muške košulje ako je onaj ko je nosi bio zauzet, a tako se radilo na američkim Sveučilištima sredinom prošlog stoljeća.

Cilindar na kablu za laptop

Vjerojatno ste primijetili na zadebljanje na vašem kablu, a ono nije tamo bez razloga. On služi za potiskivanje visoko frekventne buke u elektroničkim krugovima.

Rupica na prozoru zrakoplova

Prozori na zrakoplovima napravljeni su od dva komada plastičnog stakla koji se zove prespex. Da je postavljeno samo unutarnje staklo, ono bi se moglo rasprsnuti uslijed velikih razlika u tlaku između unutrašnjosti aviona i tlaka vani. Mala rupica omogućuje razmjenu zraka i izjednačavanje tlakova.

Plava strana na gumici za brisanje

Većina ljudi će sa sigurnosti tvrditi da je plava strana namijenjena brisanju tragova hemijske olovke, no to nije istina. Njena originalna namjena je brisanje tragova olovke ako su ostale mrlje nakon brisanja s crvenim dijelom.

Horizontalne rupe za gumbe na košulji

Još jedna misterija povezana s košuljom je zašto su najgornji i najdonji gumbi, odnosno rupe za njih postavljene horizontalno, dok su ostali vertikalni. Razlog za to je što se većinom nose otvoreni, odnosno nezakopčani, a veći horizontalni otvor omogućuje lakše raskopčavanje.

Dodatna rupica na tenisicama

Iako se činilo kako je moguće provući vezice na isti način kao kroz ostale rupice, otkriveno je da se posljednja rupica koristi na nešto drugačiji način.

Posljednja rupica, tako, služi kako bi se dodatno učvrstila tenisica na nozi i kako bi vam zglobovi bili čvrsto pritisnuti uz tenisicu.

Rupa na žlici za špagete

Ta rupa omogućuje pravilno mjerenje točne količine tjestenine potrebne za standardnu porciju po jednoj osobi.

Mali džepić na trapericama

Džepovi na trapericama su prilično standardni i jednako izgledaju kod muškaraca i žena. Imaju dva stražnja džepa, dva prednja i jedan mali koji se nalazi unutar jednog od prednjih džepova. No rijetki znaju koja je njegova svrha.

Levis Strauss je objasnio kako je taj džepić namijenjen za nošenje ručnog sata u njemu.

Vrećica s tkaninom i gumbima uz novu odjeću

Iako zvuči logično da su to rezervni dijelovi odjeće ako dođe od kidanja ili oštećenja, to nije prava svrha. Naime, komad tkanine je namijenjen tome da na njemu testirate izbjeljivač ili sredstvo za pranje, kako biste bili sigurni da nećete oštetiti cijeli odjevni predmet.

Rupica na metru

Rupica na tračnom metru služi kako bi se metar zakačio za klin ili vijak te se tako lakše izmjerila potrebna udaljenost.

 

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...