Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović i ambasador Narodne Republike Kine Ji Ping razgovarali su nedjelju u Mostaru o privrednim temama te o svečanosti Kineske nove godine, koja je i ove godine obilježena u Mostaru.

– Zadovoljstvo mi je što je ambasador Ping danas u Mostaru i ovaj kontinuitet razgovora koji imamo uistinu nam može dati za pravo kazati kako smo izgradili izvrsne odnose. Iako je udaljenost između Kine i BiH, kao i razlika u veličini i mogućnostima zemalja ogromna u privrednom, kulturnom i svakom drugom planu, mislim da naš odnos možemo istaknuti kao primjer izvrsne suradnje na bilateralnoj razini – izjavio je Čović nakon sastanka.

Ovom prigodom Čović je ambasadoru Pingu, kao i svim Kinezima čestitao Kinesku novu godinu.

– Ta manifestacija, koju obilježavamo i ovdje u Mostaru, također je znak prijateljstva kojeg gradimo. Vjerujem kako će projekti koje smo imali u energetici i prometnoj infrastrukturi i kroz ovu godinu biti šireni, a kineska strana spremna je uključiti se u sve velike projekte koje mi danas u tim oblastima imamo – kazao je Čović.

Ambasador Narodne Republike Kine Ji Ping podsjetio je da se ove godine obilježava 25. godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa između Narodne Republike Kine i Bosne i Hercegovine.

– Došli smo ovdje s građanima Mostara proslaviti Kinesku novu godinu, a ta manifestacija je prva kulturna aktivnost u ovoj godini, ujedno i sastavni dio obilježavanja 25. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa između naših dviju zemalja. Dobili smo punu podršku predsjednika Čovića koji je prije nekoliko godina posjetio Kinu i tom prilikom prisustvovao velikoj vojnoj paradi te se sastao s liderima Kine. On je stari prijatelj kineskog naroda – kazao je Ping.

Dodao je kako osim političke, svake godine jača privredna saradnje Kine i BiH.

– Kineske tvrtke trenutno su prisutne u Hercegovini, kao i u Federaciji BiH i imaju nekoliko projekata, tako da naša suradnja stalno napreduje. Očekujem kako će nakon obilježavanja godišnjice uspostave diplomatskih odnosa još više kineskih tvrtki doći u BiH, a one će također aktivno sudjelovati i na mostarskom sajmu – kazao je Ping.

Nakon sastanka Čović i ambasador Ji Ping prisustvovali su svečanosti obilježavanja Kineske nove godine, koja je održana u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Ji Ping: Suradnja Kine i BiH iz godine u godinu sve bolja / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.