Novi američki predsjednik, Joe Biden, prvi intervju je dao za američku televiziju NBC, govorio je o procesu prenosa vlasti i drugim problemima sa kojima će se susresti tokom svog mandata.

S obzirom da je Trumpova administracija pokrenula proces prenosa vlasti i na neki način priznala poraz na izborima, Biden je u intervjuu istakao kako se njegov tim trudi da već sada novi američki predsjednik bude upućen u sva dešavanja.

“Administracija već počinje pripremati dnevne izvještaje koje ću dobijati kao predsjednik. Također, dogovaramo sastanak sa COVID timom u Bijeloj kući kako bismo dogovorili uslove oko same distribucije vakcina koja treba biti dostupna svim ljudima”, rekao je Biden u intervjuu za NBC te naglasio kako još uvijek nije razgovarao sa Donaldom Trumpom.

Također, Biden se osvrnuo na glasine da će se njegova administracija ponašati poput Obamine.

“Suočeni smo s potpuno drugačijim svijetom nego što je bio u administraciji Obame. Predsjednik Trump u potpunosti je izmijenio lice države i morat ćemo to promijeniti”, izjavio je Biden.

Na pitanje novinara o tome šta javnost može očekivati u prvih 100 dana mandata, Biden je posebno naglasio dva problema sa kojima se namjerava suočiti.

“Neke odluke koje su donesene u prošlosti kada je u pitanju odnos prema klimatskim promjenama nisu bile dobre i morat ću ih ukinuti. Zbog određenih odluka Donalda Trumpa, klima se znatno pogoršala što se direktno odrazilo i na samo zdravlje građana. Također, morat ćemo se posvetiti imigracionoj reformi koja je u prethodnom periodu bila zapostavljena”, naglasio je Biden.

Na kraju, Biden je ponovio kako će njegov primarni fokus biti na tome da Amerika ponovno postane mjesto gdje će američki narod imati sigurnost.

“Amerika se vratila i spremna je da vodi svijet, a ne da se povlači iz njega”, rekao je Biden.

Izvor: Klix.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.