Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) izjavio je danas da i dalje želi da se sve američke trupe povuku iz Sirije, ali da su mu Jordan i Izrael tražile da dio jedinica ostane u toj bliskoistočnoj državi. 

Trump je novinarima u Bijeloj kući rekao i da će SAD “smisliti nešto” sa Kurdima u istočnoj Siriji kako bi se obezbijedio pristup prihodima od sirijske nafte. On je dodao i da će u taj dio Sirije poslati američku naftnu kompaniju kako bi pomogla. 

Svoju odluku o povlačenju vojnika iz Sirije Tramp je obrazložio navodeći da SAD nikada nisu obećale da će štititi Kurde do kraja njihovih života, kao i da želi da vrati kući američku vojsku. 

– Moram uraditi ono zbog čega sam izabran. Moram uraditi ono što smatram da je ispravno – rekao je Tramp novinarima.

Prošle sedmice je Tramp izjavio da će se oko hiljadu vojnika stacioniranih na sjeveroistoku Sirije vratiti kući, a da će u bazi na jugu ostati oko 200 njih.
 Šef Pentagona Mark Esper rekao je kako razmatra mogućnost da jedan dodatni kontigent vojnika ostane u istočnoj Siriji sa sirijskim Kurdima, kako bi se zajedno borili protiv Islamske države. Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba