Navodi u pojedinim medijima o angažiranju NATO specijalaca u Crnoj Gori apsolutno su netačni i njima se još jednom nastoji na flagrantan način dezinformirati i obmanuti javnost, saopćilo je Ministarstvo odbrane Crne Gore.

– Nikakve NATO snage se ne nalaze u Crnoj Gori, a pogotovo ne s takozvanim specijalnim zadatkom. A da je posrijedi klasična manipulacija, može se vidjeti iz tri činjenice – navode u Ministarstvu odbrane Crne Gore. 

Kako su istaknuli, NATO se ne bavi vjerskim pitanjima i saradnja s vjerskim zajednicama u zemljama članicama NATO-a isključivo je pitanje u nacionalnoj, tj. unutrašnjoj nadležnosti svake države.

– U slučaju vanjskog napada na neku od država članica, pa i na Crnu Goru, Alijansa ima mogućnost aktivacije člana 5 Vašingtonskog ugovora, koji napad na jednu članicu tretira kao napad na cijeli Savez. Odluku o aktiviranju člana 5 donosi Sjevernoatlantsko vijeće.
Drugo, NATO snage, u bilo kojem formatu, s bilo kojim zadatkom, ne mogu biti aktivirane na zahtjev jedne članice, već se takve odluke u savezu ravnopravnih, kao što je NATO, donose konsenzusom. Treće, maršal Stjuart Pič (Stuart Peach) predsjedavajući je Vojnog komiteta NATO-a i, kao takav, nema mandat da komanduje snagama NATO-a, već da s vojnog aspekta daje savjete Sjevernoatlantskom savjetu kao najvažnijem tijelu NATO-a – naveli su iz Ministarstva odbrane Crne Gore reagirajući na navode iz srbijanskih medija.  


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Još jedna lažna vijest, nema NATO specijalaca u Crnoj Gori / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.