Još nema sjednice Doma naroda i Budžeta FBIH, čeka se CIK

Vijesti.ba

Vanredne sjednice federalnog Doma naroda nema ni na vidiku. Samim tim ni budžeta, pa je veći bh. entitet i dalje u nekoj vrsti inducirane kome.

Istekom današnjeg dana ističe i četrnaestodnevni rok koji su predsjedavajućoj Doma naroda Lidiji Bradara (HDZ BiH) dali delegati u Klubu bošnjačkog naroda.

Od Bradare su, podsjetimo, krajem februara zatražili da zakaže vanrednu sjednicu na kojoj bi se na dnevnom redu našao budžet.

No, sve su prilike da će se ona oglušiti na taj njihov zahtjev, osim ako naglo ne promijeni svoj stav do kraja današnjeg radnog vremena.

Predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda Almedin Aliefendić ističe da su moguće dvije solucije.

Jedna je da vanredna sjednica bude održana u novom sazivu, nakon što CIK BiH svoj posao završi do kraja. A druga – da je zakaže jedan od dva dopredsjedavajuća iz aktuelnog/starog saziva.

Podsjetimo, CIK BiH je u prošli petak utvrdio rezultate posrednih izbora i dodijelio mandate delegatima u federalnom Domu naroda iz svih deset kantona. No, posao još nije završen jer od ukupno 58, CIK je u prvom krugu dodijelio 50 mandata. Preostaje još da u drugom krugu pokuša dodijeliti mandate za još osam delegata. Potom slijedi dvodnevni rok za žalbe.

Aliefendić, pak, očekuje da bi novi saziv mogao biti konstituisan do kraja ove sedmice.

– Bilo bi najbolje da CIK okonča sve svoje aktivnosti i da se potom konstituiše novi saziv koji bi preuzeo odgovornost i odblokirao trenutno finansijsko stanje u kojem se nalazi FBiH – rekao je Aliefendić za Vijesti.ba.

Međutim, navodi, ako eventualno bude žalbi na odluke CIK-a ili čak političkih ucjenjivanja i otezanja oko donošenja budžeta, nije isključeno ni da vanrednu sjednicu sazove predsjedavajući Doma iz aktuelnog/starog saziva Jasenko Tufekčić. Podsjetimo, prema Poslovniku Tufekčić će na taj potez imati pravo sedam dana od dana isteka roka stavljenog pred Bradaru.

– Sačekat ćemo odluke CIK-a koje će biti vodilja za naše naredne poteze – dodaje Aliefendić.

Izvor: Vijesti.ba

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...