Jusić je u razgovoru za Klix.ba kazao kako je zakonom jasno propisano kakve uniforme nose pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i da zakonski ne postoje propisane nikakve posebne uniforme ni za koji puk.

“Apsolutno nikakve. Ne postoji ni poseban stav koji može nositi uniforme Vojske RS-a, a ni bilo koje druge. Naravno, nekakvi veterani ili nevladine organizacije u skladu sa zakonom mogu se postrojavati. Međutim, u lokacijama Oružanih snaga BiH mogu biti postrojene jedinice samo u zakonski propisanim uniformama”, kazao je Jusić.

Zamjenika ministrice odbrane BiH pitali smo da li su predviđene kazne ukoliko se ne poštuju zakonske odredbe koje regulišu nošenje uniforme. On nam je odgovorio da svako kršenje zakona proizvodi pokretanje disciplinske i krivične odgovornosti.

“U tom smislu onda se definišu sankcije za prekršioce zakona shodno težini prekršaja. Sada napamet ne mogu govoriti o tome”, rekao je Jusić.

Na pitanje da li očekuje da će se pripadnici Oružanih snaga BiH oglušiti na poziv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i nastaviti djelovati u zakonskim okvirima, Jusić je odgovorio kako je teško odgovoriti na to pitanje s obzirom na ukupnu bremenitost političkih odnosa.

“Odnosno, s obzirom na to u kakvu situaciju se dovode predstavnici Oružanih snaga BiH iz reda srpskog naroda. Banlana stvar postavlja se na način da je to nacionalno pitanje ‘biti ili ne biti’. Teško je prognozirati kako će se pripadnici Oružanih snaga BiH ponašati”, zaključio je Jusić.

Hrabri radnici uklanjaju granje koje je nanijela Una u Bosanskoj Krupi

Vodostaj rijeke Une u Bosanskoj Krupi je povećan, a građani strahuju da bi riječni nanosi mogli prouzrokovati veću katastrofu na mostovima.

Gradske službe su angažirane da očiste nanose granja nakupljenog na šipu drvenog mosta na Uni, kako bi se spriječilo eventualno oštećenje.

Podsjećamo, u poplavama od prije četiri godine je drveni pješački most na Uni, koji se nalazi u središtu grada, drastično oštećen i potom ponovo obnovljen.

Pogledajte mapu poplavljenih područja u Bosni i Hercegovini

Poplave koje su jučer zahvatile nemali dio Bosne i Hercegovine danas su nastavile praviti probleme građanima. U pojedinim mjestima registrovana je stagnacija pa i pad vodostaja, ali u drugim krajevima voda nastavlja otežavati život ljudima.

Kako je vidljivo u priloženoj mapi pogođenih područja, povišen vodostaj zabilježen je u slivu rijeke Bosne, od Zenice prema sjeveru, u slivu rijeke Vrbas i slivu rijeke Une na krajnjem zapadu Bosne i Hercegovine.

Za razliku od poplava 2014. godine, velika promjena vodostaja zaobišla je šire područje Sarajeva, kao i sami istok naše zemlje, odnosno Drinu i njene pritoke, računajući i ušće Drine u Savu, odnosno regiju Semberije koja je prije pet godina bila naročito pogođena poplavama.

Također, veći dio Tuzlanskog kantona je ostao pošteđen, kao i jugozapad države, a Hercegovina tradicionalnio nema problema s poplavama kada i ostatak zemlje.

Također, poplave su, po ko zna koji put, prešle entitetske linije te su institucije ovih administrativnih jedinica upućene jedne na druge, što saradnju čini obaveznom i može biti samo dobro za građane.