Kad organizam ’vrišti’ da staneš

avaz.ba

PODVIZI Mladen Stevanović, najbolji ultramaratonac u regiji

Psihički mi je uvijek težak početak, bez obzira o kakvoj trci ili treningu se radi, uvijek mi je najteže prvih pet kilometara, kaže naš tak mičar

Jedan veoma vrijedan sportski rezultat pomalo izmiče pažnji javnosti jer se radi o neatraktivnom sportu – ultramaratonskom trčanju.

Međutim, reprezentativac Bosne i Hercegovine Mladen Stevanović iz Ugljevika (rođen 24. aprila 1987.), imao je u 2018. godini osmi rezultat na svijetu u disciplini trčanje na šest sati!

Više poštovanja

Stevanović je 10. marta prošle godine u Beogradu za šest sati istrčao 82 kilometra i 200 metara. To je rekord staze u Beogradu, državni rekord BiH i treći rezultat bivše Jugoslavije u ovoj disciplini svih vremena (samo dva Slovenca su ispred).

Ako se još uzme da je prošle godine drugi na svijetu, Italijan Marko Bonfilio (Marco Bonfiglio) nedavno suspendiran zbog dopinga onda je Stevanović, ustvari, godinu zaključio kao ukupno 7. na planeti.

Osim toga, Stevanović je prošle godine postavio i državni rekord na 100 km (7 sati, 22 minute, 11 sekundi) koji je, kao član reprezentacije BiH, istrčao na Svjetskom prvenstvu u Svetom Martinu na Muri (Hrvatska). U ovom trenutku on je bez sumnje najbolji ultramaratonac na prostorima bivše države. Njegovi rezultati su ipak prošli prilično nezapaženo…

– Koliko je to primijećeno je prilično zanemarivo, ali mislim da će biti jasnije za pet do 10 godina, kad bude više trkača pa budu mogli uporediti rezultate. Tad će se možda malo više poštovati već postignuti rezultati – smatra Stevanović.

Teško je zamisliti kako je to trčati 6–7 sati u komadu.

– U psihološkom smislu je teže u svakodnevici nego na takmičenju. Ponekad je teško kad iz radnog dana odeš na trening, kad eventualno stvari ne idu kako treba. Ali onda trčanje čovjeka opusti i izbaci loše misli.

Sportski motivi

A na trci upališ “autopilot” i misliš o ulasku u cilj, odnosno trenutku sreće koji prati taj ulazak poslije svog uloženog truda. Taj osjećaj ponosa poslije trke za nas koji nastupamo potpuno iz sportskih motiva, bez nekih materijalnih razloga, puno znači – naglašava Stevanović i dodaje:

– Psihički mi je uvijek težak početak. Bez obzira o kakvoj trci ili treningu se radi, uvijek mi je najteže prvih pet kilometara.

Na ovakvim ultratrkama mi je prvih 20–30 kilometara teško i dosadno, a onda mi je prosto žao stati iako poslije toga nastupaju krize i organizam “vrišti” da staneš.

U fizičkom smislu je, naravno, najteži dio posljednja četvrtina trke, ali tad se pokazuje karakter jer se ne smije dozvoliti posustajanje – istakao je Stevanović.

Iskušenje u Rumuniji

Stevanović je profesor fizičke kulture i trener u Školi sporta Ugljevik, pa poslije poslovnih obaveza uklapa svoje treninge u svakodnevicu. To ga nije spriječilo da istrči niz maratona, završi dva Ironmana (disciplina sa 3,8 kilometara plivanja, 180 km vožnje biciklom i 42,2 km trčanja), ali se najbolje ipak snašao u ultramaratonima.

– Tu su mi se složile kockice, a mislim da na šest sati mogu još dosta bolje. Naime, u trci na 100 km imao sam bolji rezultat u prolazu na šest sati od postignutog rekorda u Beogradu. To mi je cilj popraviti u ovoj godini. Osim toga, želim sa reprezentacijom nastupiti i na SP-u u Rumuniji na 50 km u septembru – najavio je Stevanović.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...