Kupanje bebe može djelovati kao jako stresan posao, budući da se djeca vrpolje, a vi ih pokušavate zadržati u rukama, onako sapunjave i skliske. Stoga je bitno čvrsto, ali oprezno držati dijete prilikom kupanja.

Iako neki roditelji svoje bebe kupaju svakodnevno, prije nego beba odraste dovoljno da može puzati i prljati se, tako često kupanje nije neophodno. Sasvim je dovoljno nekoliko kupanja mjesečno. Redovno morate umivati bebino lice te detaljno očistiti područje oko genitalija prilikom svakog mijenjanja pelena.

Umjesto obične kade, malu bebu bolje je kupati u plastičnoj kadi, jer je tako sigurnije i udobnije za roditelje.

Prije početka, skupite sve potrebne stvari. Kadicu napunite vodom do visine 10-15 centimetara. Pazite da voda bude topla, a ne vruća! Bebu razodjenite i prinesite prostoru gdje ćete je kupati. Polako unesite bebu u kadu. Jednom rukom pridržavajte njenu glavicu i vrat. Redovno je polijevajte mlakom vodom, kako joj ne bi bilo hladno.

Ne pretjerujte s količinom sapuna, jer on isušuje bebinu kožu. Kupajte bebu od glave ka nogama, sprijeda pa otpozadi, rukom ili frotirnom rukavicom. Nježno joj operite tjeme te očistite lice i oči vlažnom pamučnom krpom. Ako u nosiću ili uglovima očiju ima nakupljene sluzi, nježno je obrišite tako što ćete je prvo nakvasiti, a potom otkloniti. Očistite područje genitalija onako kako to inače činite.

Čistim platnom za kupanje isperite sapunicu sa bebinog tijela. Kompletnu je umotajte u peškir sa kapuljačom i nježno posušite. Ako joj je koža suha ili ima pelenski osip, nanesite losion ili kremu za bebe.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Kada i koliko često je potrebno kupati bebe / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.