Odlazak u nabavku jedna je od rijetkih stvari koje većina građana još uvijek sprovodi za vrijeme pandemije novog virusa – kovid19. Međutim, takvu običnu radnju nikad prije nije pratilo toliko pitanja, nepoznanica i strahova

Kupovina u prodavnici postala je rizična aktivnost s obzirom da je na jednom, ograničenom mjestu koncentrisano više ljudi (prema posljednjim preporukama do pet osoba u većim marketima), u kome cirkuliše ustajali vazduh, a namirnice je prije vas dotaklo ko zna koliko kupaca.

Prva od predostrožnih mjera trebalo bi da bude brisanje korpe ili kolica vlažnim maramicama na bazi alkohola. Drugo, poslije hvatanja za artikal, ne pipajte rukama lice, usta i oči.

Po povratku iz prodavnice neophodno je oprati ruke sapunom u trajanju od najmanje 20 sekundi.

foto: Tanjug

Kad su namirnice u pitanju, studija objavljena u New England Journal of Medicine proučavala je koliko dugo se virus korona zadržava na različitim materijalima.

Dilan Moris, biolog sa Univerziteta Prinston i koautor studije, objasnio je da cilj bio da otkriju koje površine mogu da budu potencijalno leglo zaraze.

Otkrili su da se SARS-CoV-2, na kartonu zadržava 24 sata, dva dana na nerđajućem čeliku i tri dana na plastici. Virus se na bakru, materijalu koji prirodno razbija bakterije i viruse, zadržava 4 sata. Porozni predmetikao što su odeća i drvo nisu zadržavali virus duže od četiri sata zbog toga što ti predmeti povlače vlagu iz virusa i tako uzrokuju da se virus razgradi.

Međutim, američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) saopštio je da novi tip koronavirusa može da opstane znatno duže od tri dana, kako se prvobitno smatralo. Njihov izveštaj pokazuje da su tragovi virusa u kabinama kruzera u Japanu i Kaliforniji pronađeni čak 17 dana nakon što su putnici napustili kruzere u karantinu.

Stručnjaci savjetuju da i povrće i voće prebrišete sapunom i vodom, a da po skladištenju namirnica sve podloge na kojima ste držali predmete prebrišete sredstvom za dezinfekciju. Isto se savjetuje i za upotrebu plastičnih kesa za višestruku upotrebu.

Poslije svih preduzetih aktivnosti potrebno je da još jednom dobro operete ruke sapunom i vodom.

 

Više saznajte na izvornom linku: – KAKO DA IZBJEGNETE KORONA VIRUS U PRODAVNICI: Ovo su mjere koje vas štite od zaraze! / (novi.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.