Da li vas je nekad preplavilo osjećanje da, taman što ste izašli na kraj s jednim problemom, pojavio se novi?

Kada prolazimo kroz tešku životnu fazu, neretko se javljaju depresija, anksioznost i osjećanje bespomoćnosti. Srećom, postoji nekoliko malih trikova koje možete da primijenite u svakodnevnom životu i koji će učiniti da se osjećate mnogo bolje. Najvažnije je da znate da – niste sami, piše Nylon.com.

“Mala pobjeda” svakog dana

Izdvojite neku prijatnu vijest koju ste čuli tog dana i usmjerite svoju pažnju samo na nju. Istraživanja su pokazala da se na taj način povećava nivo dopamina, hormona dobrog raspoloženja. Primjenom ove tehnike smanjit ćete anksioznost na duže staze.

Vježbajte!

Fizička aktivnost podstiče oslobađanje endorfina, drugog hormona sreće. Osim toga, počet ćete da gubite suvišne kilograme i bit ćete u boljoj formi, što će učiniti da se osjećate bolje i znatno vam olakšati suočavanje sa svakodnevnim problemima. Izađite iz svoje zone udobnosti i pokušajte da vježbate najmanje jednom sedmično, savjetuju stručnjaci.

Grlite druge i gradite povjerenje prema ljudima

Ovim dvjema aktivnostima zajedničko je oslobađanje oksitocina, još jednog hormona koji nas čini sretnima. Istraživanja su pokazala da nepovjerenje čini ljude generalno manje srećnim.

10 minuta za opću dobrobit

Možda će zvučati suludo, ali pokušajte da izdvojite bar 10 minuta dnevno na neku aktivnost, kojom ćete pomoći drugima, doprinijeti svetskom miru ili učiniti svijet boljim mestom na bilo koji način. Osjećanje očajanja zamijenit će ojsećanje korisnosti, zbog čega ćete se osjećati znatno bolje u pogledu svoje situacije, prenosi B92.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.