Velika većina roditelja se svakodnevno oduševljava malim dostignućima svoje djece, pa svaku izgovorenu riječ, svaki logičan potez slave kao nešto posebno, drugačije, vanserijsko.  Posebna nadarenost kod djece se uglavnom ne prepozna dok dijete ne krene u školu, ali neke znakove možete prepoznati sami i to prilično rano.

Na primjer, nadareni dječak iz New Yorka po imenu Ben Hellerstein od Larchmonta je čitao knjige i pamtio činjenice sa nepunih četiri godine. Njegova majka kaže da joj je žao što nije prije shvatila da je akademski napredniji od svojih vršnjaka.

“Da sam to na vrijeme otkrila, mogao je dobiti neophodnu pomoć ranije nego što jeste i njegove prve godine u školi ne bi bile toliko teške i nesrećne”.

Benova majka je s vremenom naučila ono što mnogi edukatori znaju, a to je da identifikovanje djeteta kao nadarednog nije hvaljenje, već traženje najbolje edukacije za njegove potrebe.

Šta je nadarenost?

Ne postoji univerzalan način za određivanje nadarenosti kod djece. Svaka država, pa i svaka škola u Americi ima drugačiju definiciju i zahtjeve da bi dijete uključili u poseban program za nadarenu djecu.

Ono što je univerzalno jeste da nadarenost nije samo IQ broj, djeca koja su nadarena imaju posebnu sposobnost razumijevanja i učenja. Isto tako uglavnom se ističu u oblastima matematike, muzike, jezika, bojenja, plesa ili sporta. Iako je veoma teško odrediti jasnu definiciju nadarenosti, postoji nekoliko karakteristika koje su kod nadarene djece veoma česte.

Prvi znaci nadarenosti

Djeca uzrasta od 2 do 4 godine

Imaju posebne talente, kao što je crtanje, veoma lako barataju brojevima. Djeca koja u tom uzrastu crtaju realistične crteže i lako manipulišu brojevima mogu biti nadarena.

Napredniji su od vršnjaka kad su u pitanju razvojna dostignuća.

Napredni su u izražavanju, imaju veoma širok vokabular i sposobnost da sastavljaju rečenice ranije nego vršnjaci.

Znatiželjni su i nikad ne prestaju sa postavljanjem pitanja.

Mogu se koncentrisati na određene zadatke duži vremenski period.

Vole kad im se zadaju neki teški izazovi.

Imaju veoma bujnu maštu, mogu čak stvoriti cijelu mrežu imaginarnih prijatelja.

Sa nevjerovatnom lakoćom pamte činjenice i sve što čuju na televiziji ili iz knjiga.

Emocionalni i društveni izazovi mogu da prate nadarenost. Neka nadarena djeca vrlo brzo shvate da su drugačija od svojih vršnjaka. To im može prouzrokovati osjećaj izolovanosti, a često zbog toga mogu biti predmet vršnjačkog nasilja.

S vremenom mogu osjećati frustracije jer će imati osjećaj da misle brže nego što mogu da se izraze, verbalno ili fizički. Ako vam vaše dijete na trenutke djeluje ljutito i frustrirano, razmilsite da se o tome posavjetujete sa stručnim licem.

Važno je napomenuti da dijete može biti i nadareno, a ujedno imati problema sa učenjem. U većini slučajeva, to se dešava onda kada nadarenost ostane neidentifikovana.

Izvor vijesti: Ivana Simikić / lolamagazin.com