Ako govorimo o izbornim rezultatima HDZ-a BiH, Dragan Čović je jedini gubitnik. Njegov poraz doživljen je kao ultimativni poraz ne samo njega lično već i poraz većinske volje hrvatskih glasača u BiH. A većinski hrvatski glasači dali su svoj glas upravo HDZ-u BiH.

Svoju ljutnju Dragan Čović pretvorio je u konkretne poteze.

Naime, već dvije su sjednice Savjeta ministara BiH, zbog nedolaska ministara HDZ BiH, zvanično prolongirane (a de facto otkazane) a niko u ovom momentu ne može sa sigurnošću reći zašto ljudi koji primaju plate ne dolaze na svoj posao. Ovo o čemu se uveliko spekuliše po političkim kuloarima jeste da su Marina Pendeš, Vjekoslav Bevanda i Josip Grubeša, kao ministri odbrane, finansija i trezora odnosno pravde BiH u svojevrsnom bojkotu zbog izbornog neuspjeha Dragana Čovića.

Tako je Čovićev svojevrsni ultimatum kako uspostavljanja vlasti neće biti ukoliko se ne promijeni izborni zakoni, dobio svoju najraniju konfimraciju u vidu ovakve političke blokade rada Savjeta ministara. Prazne stolice aktuelnih ministara iz HDZ-a BiH u Savjetu ministara ostaće tako prazne još neko vrijeme. Odnosno do kreiranja nove vlasti.

Prazne stolice svojevrsna su poruka svim budućim političkim subjektima – ovako to radimo mi kada nismo zadovoljni postignutim. Prazne stolice su poruka – ovako ćemo raditi, ako nas se ne poštuje i ne uvažava kao partnera. Drugim riječima, prazne stolice su polazna tačka za sastavljanje nove vlasti u BiH. A u HDZ-u BiH znaju da je bez njih teško napraviti koaliciju na svim nivoima vlasti. Ako do toga ne dođe, biće još praznih stolica.

Naime, pobjedu Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH je HDZ doživio i kao stranački, ali i kao nacionalni, hrvatski poraz. Zbog toga će njihova politika biti fokusirana na pojašnjavanje značaja HDZ-a kao najveće hrvatske stranke u institucijama Bosne i Hercegovine.

“Na ovaj način oni pokušavaju da ostave jasnu poruku da je HDZ najlegitimniji predstavnik Hrvata u BiH, do čega je ovoj partiji stalo. Upravo na toj politici oni godinama dobijaju podršku u većinski hrvatskim sredinama. I takav status žele da očuvaju, a opet i da političke konkurente iz većinski bošnjačkih sredina stave u poziciju da bez HDZ-a ne mogu ostvariti “veliku koaliciju” neophodnu za održavanje konsocijacijski institucionalizovanog sistema u Bosni i Hercegovini” ističe za BUKU politikolog Vlade Simović.

Ona kaže da ipak velikih problema za uspostavljanje buduće vlasti u BiH neće biti.

“Suština je da se vlast na Bh nivou ne može formirati bez SNSD-a. Oni opet imaju dobre odnose sa HDZ-om i zajedno će da idu u proces formiranja vlasti. SDA će pragmatično da se prikloni tom koalicionom aranžmanu i onda ostaje da se vidi koji su to još partneri. Izborni rezultati su takvi da će SNSD sa ranijim koalicionim partnerima formirati vlast i u Republici Srpskoj i na državnom nivou. A tu kao partnera imaju prije svega HDZ.” naglašava naš sagovornik.

Sa druge strane, profesor Slavo Kukić tvrdi kako je bojkot HDZ-ovih ministara pokazivanje mišića kojima se šalje poruka da neće biti problem samo sa formiranjem nove vlasti nego uopšte sa funkcionisanjem vlasti u BiH i da je Čović u funkciji uvjetovanja spreman i blokirati državu i državne institucije.

On kaže da formiranje vlasti na nivou BiH neće ići tako lako.

“Proces formiranja vlasti mogu ubrzati zahtjevi Milorada Dodika, budući da se njemu žuri formirati vlast na razini države kako bi mogao poduzeti korake prema onim državnim institucijama koje nisu pod njegovom šapom, mislim prije svega na SIPA-u i OSA-u ali i na državno tužiteljstvo” ističe Kukić dodajući da se, za razliku od Dodika, Čoviću nigdje ne žuri.

“On u ovom momentu drži glavne poluge vlasti na entitetskom i državnom nivou – financije i pravosuđe, i on će te poluge pokušati zadržati što je duže moguće. Može pristati na formiranje vlasti pod uvjetom da te poluge zadrži a i da dobije kontrolu nad nekim novim. Neće taj proces ići tako brzo, ja predviđam da bi se on mogao otegnuti eventualno snažni pritisak međunarodnih centara moći bi mogao sve to ubrzati, ali kako stvari stoje nisam siguran da je taj pritisak realan” ističe Slavo Kukić za BUKU.

A da je Milorad Dodik odlučan da u svoju političku budućnost na nivou BiH krene sa Čovićem po svaku cijenu govori i činjenica da, iako su blokadom Savjeta ministara blokirana finansijska sredstva i Republici Srpskoj, Dodik i njegov SNSD o tome zasad ćute.