Nema čina značajnijeg u životu jedne majke od čina rađanja svog čeda, to je događaj koji sa nestrpljenjem očekuje čitava familija, prijatelji, kolege. To je trenutak kada jedna žena prelazi u drugu fazu svoga života, postaje majka i samim tim potpora kroz život bića koje dolazi nemoćno na svijet, a sa protokom vremena postaje snažna ličnost i ugledan član društva.

Sam porod iziskuje i neku pripremu tako da se trudnicama predlaže da dođu na “Dan otvorenih vrata” prve subote u mjesecu od 9 do 11h kada mogu da posjete porodilište i da postave pitanja o trudnoći i porodu. Naši doktori su voljni da im približe sam porod i odgovore na pitanja.

Sve trudnice su dobrodošle bile one iz “Јеlene” ili ne i sve informacije su besplatne.

Porod zahtjeva dobro vođenje trudnoće i pripremu kao i sam čin izvođenja poroda. Trudnicama koje u “Jeleni” ne vode trudnoću, a žele da se porode kod nas od njih se traži se da dođu jedan mjesec dana pred termin poroda na ginekološki i anesteziološki pregled da bi se stručni tim upoznao sa njihovom trudoćom. Ginekolog želi da zna zdravstveno stanje trudnice i bebe, a anesteziolog želi da ima sve potrebne podatke radi vođenja anestezije.

Kad se trudnica odluči na porod kod nas, dobija telefonski broj ginekologa tako da može nazvati kad porod krene i čitav tim bolnice “Jelena” se okupi u roku od 30 minuta. Stručni tim se sastoji od ginekologa-akušera, anesteziologa, pedijatra, babice i pomoćne mediciske sestre. Ginekolog vodi porod, babica dočekuje bebu, anestezilog ublažava bol pomoću anestezije, a pedijatar odmah po porodu pregleda novorođence i daje ocjenu. Doji se već 30 min od poroda. Porodilja 2-4 po porodu ustaje i isti dan se jede tako da se ne remeti prirodno funkcionisanje organizma. Hrana se naručuje iz banjalučkih restorana po želi porodilje.

Muž ukoliko želi može da prisustvuje porodu i može kad zaželi da dođe u posjetu. Majka sa bebom je sve vrijeme u istoj sobi po principu rooming in.

U toku 24h tri babice se smjenjuju i svaka je jednako stručna i ljubazna tako da smjene babica sama porodilja ne osjeti. Tokom boravka bebi se odradi skrining sluha, dobije vitamin K, vakcinu protiv hepatitisa B, novorođenacki skrining. U slučaju pojave fizioloske žutice kod novorođenčeta tretiraće se fotolampom.

Možete nas posjetiti na adresi Jovana Dučića 47 u Banjoj Luci ili na društvenim mrežama – Instagramu ili Fejsbuku. Takođe smo dostupni za sva vaša pitanja i informacije i na broj telefona 051 324 310 ili Viber 065 443 441.


Više saznajte na izvornom linku: Lola Magazin – Kako izgleda porod u privatnom porodilištu bolnice “Jelena” / (lolamagazin.com).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.