Kako je Međunarodni praznik rada postao praznik roštilja, piva i muzike

klix.ba
Prvi maj je zajednički praznik svih zemalja, na kojem radnička klasa treba da manifestuje jedinstvo svojih zahtjeva i svoju klasnu solidarnost", odlučeno je na Prvom kongresu 2. Intenacionale (međunarodnog udruženja radnika) održane 1889. godine.

Prvi maj je zajednički praznik svih zemalja, na kojem radnička klasa treba da manifestuje jedinstvo svojih zahtjeva i svoju klasnu solidarnost”, odlučeno je na Prvom kongresu 2. Intenacionale (međunarodnog udruženja radnika) održane 1889. godine.

Ono u čemu su radnici iz BiH danas jedinstveni jeste da solidarnost pokažu na lokalnim izletištima uz janjetinu, piće i muziku, ili pak da prvomajski uranak dočekaju na nekoj od plaža hrvatskog primorja.

Za jedinstvo u zahtjevima i borbu za radnička prava ima vremena nakon praznika rada.

“Ne smijemo zaboraviti da je to u vrijeme socijalizama bio običan dan, nikad se nismo oslobodili pečenog jagnjeta i roštiljanja, to nije praksa od 1996. godine. Ljudi na internetu komentarišu da smo spali na to da roštiljamo umjesto da se borimo za svoja prava, da se razumijemo, posljednjih 70 godina radnici se nisu borili za svoja prava na ovim prostorima. To je dio folklora, to što mi nakaradno shvatamo prvi maj, a onda i radnička prava to je problem koji je radnički klasu doveo u sferu konačne bijede”, smatra analitičar Dragan Bursać.0

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...