Na vanrednoj pres-konferenciji nakon ubistva višestrukog ubice Edina Gačića obratili su se premijer KS Edin Forto, ministar MUP-a KS Admir Katica kao i komeasr MUP-a KS Mevludin Halilović.

Premijer KS Edin Forto kazao je da je na pronalasku Gačića radilo preko 1.200 policijskih službenika.

“Želim se zahvaliti svim policijskim službenicima, građanima koji su zadržali mirnoću, nastavili sa svojim životima onako kako smo ih zamolili”, kazao je Forto.

Ministar Katica također se zahvalio građanima i policijskim službenicima.

“Edin Gačić više nije sigurnosna prijetnja po građane KS i presretan sam zbog toga. Želim da se sjetim prije svega porodice preminulog Sultanića u Konjicu i našeg preminulog policajaca. Želim iskazati zahvalnost građanima koji su bili na usluzi, što imaju povjerenja u MUP i Vladu KS koja je uložila maksimalne napore, FUP-u, OSA-i, SIPA-i i svim drugim kantonalnim ministarstvima. Ovo je najmasovnija potraga, ne pamtim kada je u zadnje vrijeme bila. Urodila je plodom, zaboravili smo svi na naše nadležnosti i presretan sam da smo s tim završili”, naveo je Katica.

Komesar Halilović iznio je detalje o samoj akciji.

“Nakon događa i ubistva policijskog službenika, istragu je vodilo kantonalno Tužilaštvo. Mi smo već 10. februara podnijeli izvještaj kantonalnom Tužilaštvu protiv osobe koja je izvršila ubistvo i na osnovu dokaza smo imali rasvijetljeno ovo krivično djelo. Sinoćnja informacija od strane OSA-e je podijeljena sa rukovodiocima policijskih agencija za ovim licem rezultirala je sačinjavanjem plana. U jutarnjim satima krenulo se u realizaciju tog plana više policijskih agencija. Krenulo se u pregled i pretres šireg lokaliteta na području Hadžića i Kiseljaka. U poslijepodnevnim satima pripadnici MUP-a KS su došli do relevantnog traga koji je na kraju doveo do izvršioca ovog krivičnog djela”, kazao je Halilović.

On je naveo da se Gačić na poziv policije nije htio da se preda.

“Došlo je do upotrebe vatrenog oružja. U razmjeni vatre lakše je povrijeđen policijski službenik, radi se o okrznuću, van životne je opasnosti. U toku su uviđajne radnje. Koristim priliku da se zahvalim građanima na saradnji, razumijevanju i strpljenju. Policijske snage u FBiH mogu izvršiti bilo koji zadatak”, naveo je on.

“Mi smo od samog događaja bili zatrpani informacijama koje smo provjeravali. U toku sinoć smo imali jednu info od strane OSA-e. Naša rukovodstva su u zatvorenom krugu pripremili jedan plan i u jutarnjim satima se pristupilo realizaciji jednog plana gdje smo izvršili podjelu terena. Sticajem okolnosti, pripadnici MUP-a su bili na tom tragu. Nakon intenzivne potrage od jutarnjih sati, provjera, došli do izvršioca. Stezali smo obruč tako da smo osigurali čitav prostor, uži lokalitet, tako da nije bilo mogućnosti da se izvuče iz te situacije”, kazao je Halilović.

Edin Gačić osumnjičen je za ubistvo policajca FUP-a Mahira Begića na području Suhodola kod Tarčina u večernjim satima 9. februara, a policija za njim traga od prošlog ponedjeljka zbog ubistva Sauda Sultanića u Podorašcu kod Konjica.

Gačić je prije ovih ubistava počinio još dva. On je 1998. godine ubio Ismeta Gunića, a 2002. i svoju majku.

Izvor: N1 BiH