Spektakularno otvorena u aprilu 2013. godine u Bosanskom Petrovcu, fabrika peleta Interwork nije dugo trajala. Osnovana uz pomoć italijanskog i bosanskog kapitala, ocijenjena je najznačajnijim investitorom u BiH za 2013. godinu od Agencije za promociju stranih ulaganja (FIPA).

Nagradu su primili u decembru 2014. godine, da bi samo tri mjeseca kasnije, u martu 2015. godine, zbog problema sa likvidnošću i nedostacima sirovine, morali obustaviti proizvodnju. Trideset radnika ostalo je bez posla.

Sporno zemljište

Interwork je inače osnovan 2008. godine i direktor Sanel Liđan se bavio trgovinom i konsaltingom u oblasti eko energenata. Zajedno s italijanskim investitorima uložio je 3 miliona KM u novi pogon peleta.

Načelnik općine Bosanski Petrovac Zlatko Hujić izjavio je za Faktor da je Općina dala Interworku zemljište u poduzetničkoj zoni Gorinčani po veoma povoljnim uslovima.

– Sada imamo problem jer Interwork nije ispunio sve odredbe ugovora. Oni su trebali zaposliti 32 radnika i ova radna mjesta očuvati u naredne dvije godine. Oni jesu zaposlili ovaj broj ljudi, ali su firmu zatvorili prije isteka vremenskog roka, a radnike otpustili – kazao je Hujić.

Naš sagovornik rekao je da je Općina Bosanski Petrovac dobila presudu u ovom slučaju i da Interwork mora platiti oko 50.000 KM, jer nisu ispunjeni uslovi iz ugovora.

– Interwork je uknjižen na zemljište, ali ga ne može prodati jer imaju dug prema Općini. Oni će morati ili obnoviti proizvodnju i vratiti ljude nazad na posao ili platiti naknadu za zemljište – izjavio je načelnik Bosanskog Petrovca.

Radnici bez posla

Pokušali smo stupiti u kontakt sa direktorom Interworka Sanelom Liđanom, ali nije bio dostupan za komentar. Liđan je u martu prošle godine izjavio da, zbog nedostatka finansija i nelikvidnosti firme, nije mogao snabdijevati proizvodnju i da je zbog toga bio prisiljen zaustaviti poslovanje.

Kazao je da se mora riješiti problem šumskog fonda i sirovine koja je ključ opstanka za ove firme, jer je hapšenjem direktora Unsko-sanskih šuma 2014. bio otežan pristup sirovinama. Iako je najavljivao da će se proizvodnja obnoviti, ova nekada najbolja investicija u Bosanskom Petrovcu nije ponovo pokrenula proizvodnju, a radnici su i dalje bez posla.

Uzimali mito za dozvole

U akciji “Koverta” u junu i julu 2014. godine SIPA je uhapsila rukovodstvo Šumskog privrednog društva “Unsko-sanske šume” zbog uzimanja mita radi dozvole za sječu šume. Hapšenje u ŠPD “Unsko-sanske šume” dovelo je do toga da je oko 90 posto tamošnjih pilana moralo privremeno obustaviti proizvodnju, jer nisu imali s kim pregovarati oko sirovine.