Većinu svoje profesionalne karijere sam radila od kuće čak i prije razvoja društvenih mreža i koncepata poput Trella ili Slacka. Zvanično, radim od 9 do 5 za jedne medije u Vašingtonu. U stvarnosti, radim u toku različitih sati bilo kog dana, od kauča preko trpezarijskog stola do malog radnog stola u Njujorku u kome je svaki kvadratni centimetar luksuz. Svoju „kancelariju“ dijelim sa dječijom kuhinjom i energičnom četvorogodišnjakinjom.

Drugim riječima, pravi sam stručnjak za rad od kuće. Ako ste novi u tome, nudim vam nekoliko savjeta koji će vam pomoći da radite sa mjesta koje nije vaša kancelarija a da ne poludite.

 

Šta obući?

Neki ljudi se kunu u rutinu tuširanja i oblačenja kao da idu u kancelariju. Ako vam to pomaže da se fokusirate, super. Ali ako vam samo odgađa dan i produktivnost, preskočite to i obucite šta god hoćete. Nezvanični kodeks oblačenja u Njujorku je crna poslovna odjeća, pa imam zimsku i ljetnju haljinu koju mogu navući ako moram na neki sastanak, skupa sa crnim čizmama i crnim sandalama za jednostavnost.

Radni ili trpezarijski sto – gdje raditi?

U nekoliko navrata sam ulagala u svoju kućnu kancelariju i vjerujem da je nekim ljudima potreban poseban prostor na kome će isključivo raditi, ukoliko je to moguće. Dobila sam nekoliko savjeta o tome kako da prostor uredim na način da ne škodim svom vratu i leđima. Mimo nekih određenih proizvoda, ključ je u dobrom držanju tijela. Ustanite od stola svakog sata i istegnite se. Udahnite malo svježeg vazduha ako je to moguće.

Napravite zalihe pića

Kada radite od kuće nemate ono iskušenje zajedničkih slatkiša ili ispijanja kafe. Ali vaša kuhinja vam jeste blizu i na raspolaganju. Kako bi mi bilo što zanimljivije, trudim se da uvijek imam čaj, kafu, toplu čokoladu, mineralnu vodu i svjež limun. Trudim se da jedem u vrijeme obroka, u međuvremenu da grickam voće i povrće i da hranu držim podalje od svog radnog prostora. Ne želim mrave i miševe u svojoj kancelariji!

Budite fleksibilni u okviru nekih granica

Moja firma mi omogućava geografsku fleksibilnost, što im vraćam sopstvenom fleksibilnošću kad god je to moguće. To znači da ću prekinuti šta god da sam radila u 10 naveče ili vikendom ako se dešava nešto što hitno treba objaviti. Pa ipak, ne morate odgovoriti na baš svaku poruku mimo radnog vremena. Razgovarajte sa nadređenim o tome kada radite i kada se može očekivati da ćete se javiti ukoliko to bude potrebno. Zato što vam je čitav dom sada kancelarija, pokušajte da laptop i telefon ne držite u spavaćoj sobi. Nabavite regularni budilnik i uklonite izvore plavog svjetla koji vam ometaju san.

Dopustite umu da luta

Znam da je ovaj dio pomalo kontroverzan, ali dopustite mi da vam predstavim svoju stranu.
Moj posao zahtijeva određenu dozu kreativnosti u pisanju i pronalaženju ideja za tekstove, tako da si tokom dana dopuštam da mi nešto odvuče pažnju. Ponekad složim veš u toku radnog vremena kako bih si pružila vrijeme da razmislim i razradim neku ideju. Ponekad prošetam ili odspavam ako nemam neki hitan rok jer znam da ću kasnije imati daleko više energije. Svjesno i aktivno koristim to „vrijeme za pauzu“ i kasnije ga nadoknadim. Znam da ne varam nikoga ako ne završim posao.
Sve knjige i aplikacije o poboljšanju produktivnosti se svode na isto – ostanite fokusirani i obavite šta trebate.

Morate obaviti poziv koji uključuje više ljudi?

Predstavite se i podsjetite ljude da postojite, a onda im recite da ćete mutirati svoj mikrofon da ne stvarate dodatnu pozadinsku buku. Ako živite u urbanom okruženju prolazni automobili i sirene će smetati i ostalima da dobro čuju. Samo nemojte zaboraviti da ponovo uključite mikrofon kada budete željeli nešto i reći. Takođe, pronađite kutak koji ima adekvatno osvjetljenje da ne izgledate ni kao da ste pod reflektorom ni kao da ste samo sjenka.

Komunicirajte što je to više moguće

Danas postoje aplikacije i načini da komunicirate sa kolegama bez da sjedite lično pored njih ili beskrajno razmjenjujete mejlove. Virtuelni svijet je veoma koristan za premošćavanje geografskih i vremenskih razlika te održavanja zajednica. Od čavrljanja do razmjene ideja i savjeta, činiće vam se kao da se nalazite u centralnoj kancelariji. Pa ipak, ne zaboravite da i tu trebate biti ozbiljni i profesionalni, a da se poruke lako mogu kopirati, proslijediti i uslikati.

Iako se ne nalazite u istoj prostoriji, važno je da svi koji trebaju budu upućeni u vaš rad i napredak te da pokazujete rezultate. Pružajte kolegama povratne informacije i slušajte njihove savjete i ideje. Vaš nadređeni vas možda ne vidi, ali vrlo lako može da prati šta (ni)ste uradili.

Više saznajte na izvornom linku: Saša Leper – Kako raditi od kuće za slučaj da morate? / (lolamagazin.com).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.