Ima neka moderna teorija (a nije teorija zavjere) koja kaže da smo mi prosjek pet ljudi s kojima provodimo najviše vremena. Kod nas bi se to reklo „s kim si, takav si“.

Ima smisla reći to i za digitalno okruženje koje nam je ovih dana jedini prostor za interakciju sa ostatkom svijeta. Ima smisla jer mi se nakon ovog „čišćenja“ pokazalo da su mi dani postali mnogo vedriji. Počela sam da se budim s mnogo više optimizma nego ranije.

Prva stvar koju me nova sadašnjost naučila tiče se upravo toga. Imam dužnost da sebi omogućim čisto okruženje i vedre dane. Ima smisla i da to učinim.

Tako je, od potpunog ignorisanja u prvim danima, počelo moje prihvatanje novonastale situacije. Počela sam da pažljivo posmatram šta rade i govore drugi, te da u njihovim primjerima pronalazim svoje razloge za sreću i nadu u pozitivan ishod.

Podjednako, počela sam da pažljivo biram šta i sama radim, te kakve poruke šaljem ljudima u mom okruženju. Definisala sam sebi razliku između stvari na koje ne mogu uticati i obaveza koje u ovom trenutku predstavljaju minimum zrelosti, građanske dužnosti, te poštovanja prema sebi i drugima.

Prvo sam kupila troslojnu masku. Onu što je fensi, sa pink zvjezdicama. Nemojte zamjeriti, toliko slobode mi je bilo neophodno. Potom sam naručila sprej za dezinfekciju ruku na www.prirodna.com, jer iz kuće izlazim samo ako moram.

Masku je sašila moja najbolja prijateljica i bila je jedna od prvih malih biznisa koji su se stavili na raspolaganje u punom kapacitetu. Sprej za dezinfekciju proizveo je brend Prirodne kozmetike Gloria. Bili su također jedan od prvih brendova koji je pokazao ljudske osobine, i to onog dana kada su ispoljili solidarnost sa građanima Mostara.

U trenutku kada je bilo jasno da vlada nestašica dezinfekcijskih sredstava, dio proizvodnje prirodne kozmetike preusmjerili su na proizvodnju prijeko potrebnih sprejeva, kako bi donirali bolnici i građanima. Isto su uradili i za bolnicu u Sarajevu. S takvim ljudima bih mogla biti u izolaciji koliko god bude potrebno. Jer, biti čovjek je jedino što sada ima smisla.

Empatija koja mi se ukazala na FB zidu, nakon što sam očistila višak informacija, postala je sada moje dobro jutro, dobar dan i laka noć. Mir koji sam postigla odgovornim pridržavanjem osnovnih mjera zaštite je nešto najblagotvornije što sam osjetila u posljednje vrijeme.

Znam da sam učinila sve što je u mojoj moći i moja je savjest čista. Baš kao i moje ruke. Isto tako znam da ima jedna teorija što kaže da je čistoća pola zdravlja.

Ispostavilo se da i ova ima smisla u digitalnom okruženju. Izgleda da je to tako sa istinom, ona uvijek ima smisla.

Više saznajte na izvornom linku: Redakcija – Kako sam odabrala svoj prvi sprej za dezinfekciju ruku i pronašla smisao u izolaciji / (lolamagazin.com).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.