Jedna od osnovnih funkcija kože je zaštita od različitih štetnih vanjskih faktora, kao što su niske, ali i visoke temperature zraka, te vjetar i isušivanje kože u uvjetima suhih mikroklimatskih (pregrijane prostorije zimi) i makroklimatskih uvjeta (boravak u različitim klimatskim uvjetima).

Pored specifične anatomske i histološke građe, kaže prof. dr. sc. Naima Mutevelić-Arslanagić, na površini kože se nalazi poseban mikrofilm, barijera, koji sprečava gubitak tečnosti s površine kože. Tu barijeru čine masnoće koje formiraju zaštitni lipidni film.

Gubitak tečnosti

– Hladan zrak je suh i s površine kože isparava veća količina tečnosti. Hladan vjetar i općenito vremenski zimski uvjeti dodatno isušuju i oštećuju kožu. Rezultat svega je suha, gruba, perutava, nadražena koža, često praćena subjektivnim osjećajem svrbeža. Sve ovo su razlozi zbog kojih je u hladnom periodu neophodna dodatna i pravilna njega kože kako bismo je održali vlažnom, mekom i glatkom – rekla je dr. Mutevelić-Arslanagić. 

Na prvom, ali ne najvažnijem mjestu, dodaje, je adekvatna hidratacija kože. Neophodno je koži nadoknaditi vlažnost koju je izgubila nanošenjem krema koje nisu samo na bazi hidrantnih supstanci, već i na bazi ulja.

Odlazak vode

– Preko noći obavezno je nanošenje masnih pripravaka za njegu kože. Masnoće prave film na koži i ne dozvoljavaju odlazak vode tokom dnevnog izlaganja vjetru i niskim temperaturama. Preporučuje se nanositi preparate više puta u toku dana, a obavezno nakon pranja lica, tuširanja – navodi dr. Mutevelić-Arslanagić. 

Kada nije oblačno i u toku hladnog perioda ako planirate duže vremena biti na otvorenom, treba koristiti kreme zaštitnog faktora najmanje 15 koji štiti od UVA i UVB zračenja.

Usne se suše i pucaju

Usne su, kaže dr. Mutevelić-Arslanagić, izuzetno osjetljive na hladno vrijeme. Brzo se suše i pucaju. Preporučuje se korištenje balzama za usne više puta u toku dana, čim se pojavi osjećaj suhoće. Uvečer, prije spavanja, poželjno je namazati usne debljim slojem pantenol masti kako bi se održala njihova vlažnost i nježnost.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Kako se zaštititi tokom hladnih zimskih dana / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.