Nije velika tajna da su vježbanje i zdrava prehrana nezaobilazni želite li održavati zdravu tjelesnu težinu, barem u većini slučajeva.

No želite li biti mršavi, to ne znači da se ujedno morate i izgladnjivati. Da biste imali energije, birajte zdrave i kvalitetne namirnice koje će vam pomoći da izdržite cijeli dan i uz koje nećete posezati za slatkišima i grickalicama.

Integralne i što manje industrijski obrađene namirnice napunit će vas energijom te vam pomoći da lakše kontrolirate svoj apetit.

Birajte prirodno i organsko

Cjelovite i prirodne namirnice kao što su povrće, voće, žitarice i mahunarke obiluju vlaknima. Hrana bogata vlaknima pomoći će vam da se dulje osjećate sito. Topiva vlakna koja se uglavnom nalaze u mahunarkama i voću usporavaju pražnjenje želuca i stabiliziraju razinu šećera u krvi. Namirnice bogate vlaknima također sadrže i prebiotike- posebnu vrstu škroba koja služi kao hrana za probiotike, odnosno zdrave bakterije koje žive u našem probavnom traktu.

Jedite najmanje tri šalice povrća i tri komada voća dnevno te se pobrinite da vam obroci obiluju vlaknima koja se nalaze u slatkom krumpiru, grahu, cjelovitim žitaricama…

Uključite probiotike u svoju prehranu

U našim crijevima živi jako mnogo bakterija, a neke od tih bakterija mogu potaknuti pretilost. S druge strane, postoje i dobre bakterije koje potiču metabolizam te na taj način i samo mršavljenje. Kako biste povećali njihovu razinu, uvedite u svoj jelovnik kultivirane mliječne proizvode poput jogurta, kefira, sira i sl.

Uvedite namirnice koje potiču sagorijevanje kalorija

Istraživanja su pokazala kako određeni sastojci koji se nalaze u pojedinim namirnicama mogu potaknuti sagorijevanje kalorija, smanjiti apetit te pomoći u kontroli težine.

Smanjite porcije

Želite li izgubiti nekoliko kilograma viška trebali biste smanjiti veličinu porcija koje svakodnevno jedete, a još bi bolje bilo da jedete s manjeg tanjura jer ćete na taj način zavarati svoj mozak. Također, u veliko se luku klonite nezdravih grickalice poput čipsa, čokolade i sl. Umjesto toga grickajte orašaste plodove ili pak si sami pripremite neki zdravi desert.

Budite aktivni

Nemojte zaboraviti na fizičku aktivnost, ne samo radi skidanja kilograma, već i radi zdravlja. Stoga vježbajte redovito, a osim vježbanja, budite aktivni i na druge načine – šećite, biciklirajte, birajte stepenice umjesto auta, itd.

Ako se već neko vrijeme bavite vježbanjem, onda povremeno promijenite svoju rutinu vježbanja.  Nemojte stalno raditi jedne te iste vježbe, već svako malo uvedite nešto novo jer ćete na taj način sagorijevati mnogo više kalorija.