Želite li regulirati krvni pritisak, u obzir morate uzeti sve komponente koje na njega utječu: stres, prehranu i tjelesnu aktivnosti.

Smanjite unos soli: So ne treba izbaciti iz prehrane, nego treba regulirati njen unos. To je najbolje učiniti tako da kuhamo sa smanjenom količinom soli i biramo hranu koja prirodno ne sadrži so, odnosno natrij. Umjesto soli, koristite kod pripreme jela razne začine.

Brza hrana, pekarski proizvodi i razne grickalice sadrže puno soli, odnosno natrija i transmasnoća, koje utječu negativno na krvni pritisak.

Vlakna: Vlakna se nalaze u voću, povrću, orašastim plodovima, mahunarkama i žitaricama cjelovitog zrna. Sirovo voće, naročito (ekološki proizvedene) jabuke i kruške, treba jesti s korom jer tu se krije najveća zaliha vlakana (oko 30 posto više). Istraživanja su dokazala kako osobe koje ne konzumiraju namirnice bogate vlaknima imaju puno veće šanse za razvoj određenih bolesti, a jedno od njih je i problem povišenog krvnog pritiska.

Budite aktivni: Povećana tjelesna masa/pretilost ima značajan učinak na povećanje krvnog pritiska, stoga se osobama s viškom kilograma savjetuje da pažljivo biraju namirnice.

Odvojite 30-ak minuta dnevno za aktivnost koja vam je najdraža.

Jedite tamnu čokoladu: Tamna čokolada sadrži flavonoide koji krvne žile čine elastičnijima, a da njeno konzumiranje snižava krvni pritisak dokazano je u velikom broju studija. Na dan priuštite sebi oko 15 g tamne čokolade s najmanje 70 posto kakaa.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba