Međutim, ponekad vam te izrasline mogu smetati u toku seksa i biti bolne.

Simptomi endometrioze uključuju jak odliv krvi u toku menstruacije, bolne menstruacije, a ponekad i bolan seks.

Dispareunija je medicinski termin za bol koji se javlja tokom seksa. Često ga iskuse žene koje boluju od endometrioze jer penetracija i drugi pokreti do kojih obično dolazi tokom seksualnih odnosa mogu razvući i nategnuti endometriozne izrasline.

 

Zašto je seks bolan kada imate endometriozu?

Bol tokom seksa je uobičajeni simptom endometrioze. Penetracija i drugi pokreti rastežu tkivo, što je naročito bolno ako se izraslina nalazi odmah iza vagine ili donjeg dijela materice.

Vaginalna suhoća takođe može biti uzrok ovog bola. Neke terapije za endometriozu, poput hormona ili histerektomije (hirurškog uklanjanja materice), mogu izazvati suhoću.

 

Kakav je osjećaj seksati se kada imate endometriozu?

Nije svakoj ženi sa endometriozom seks bolan.

Međutim, one kojima jeste mogu iskusiti nešto poput:

akutnog bola i osjećaja probadanja
bola duboko u abdomenu
srednjeg do jakog bola

Ne boli svaku osobu isto, a to takođe može zavisiti i od vrste odnosa u koji ste se upustili. Nekima je bolna samo duboka penetracija, na primjer, dok drugi bol počnu osjećati tek nakon seksa, a ne tokom.

Foto: David Cohen / Unsplash

Koje su najbolje poze za endometriozu?

Neke poze manje nadražuju područja karlice na kojima postoje izrasline endometrioze. Svaka osoba bi trebala istraživati svoje tijelo i eksperimentisati sa pozama kako bi otkrila šta najviše odgovara baš njoj.

Međutim, mnoge žene su primjetile da im određene poze odgovaraju daleko više nego neke druge. Na primjer, kada je osoba sa endometriozom gore lakše može kontrolisati dubinu i brzinu penetracije i namjestiti je kako njima odgovara.

Takođe je primjećeno i da im često odgovara plića penetracija. Neke od najpopularnijih poza su:

 lice naspram lica
s leđa
podizanje kukova osobe sa endometriozom
izmjenjeni doggy

Misionarska poza je često izrazito bolna za osobe koje pate od ovog stanja.

Ponekad je bilo kakav oblik penetracije prilično bolan, pa može biti ugodnije baviti se nekim drugim oblikom seksualne aktivnosti, poput:

oralne stimulacije
masaže
predigre
upotrebe igračaka

 

Dodatni savjeti za seks kada imate endometriozu

Svi koji su iskusili bol prilikom seksualnih odnosa treba da se konsultuju sa svojim doktorom i utvrde šta da rade da si što više olakšaju.

Dodatne mjere predostrožnosti za umanjenje bola prilikom seksa ako patite od endometrioze su:

odnose sa penetracijom imajte u određeno vrijeme u mjesecu. Može vam biti manje bolno tokom sedmice nakon ovulacije ili dvije sedmice nakon menstruacije.
produžite predigru kako biste povećali količinu prirodne lubrikacije prije same penetracije
neka penetracija bude nježna i lagana
koristite dosta lubrikanata
komunicirajte sa partnerom o tome šta vam prija, a šta ne
prije seksa uronite u toplu kupku ili popijte tabletu protiv bolova kako biste ublažili simptome
isprobajte različite poze
bavite se seksualnim aktivnostima koje ne uključuju penetraciju
otiđite na seksualno savjetovalište ili terapiju kako biste se pozabavili posljedicama endometrioze i poboljšali komunikaciju

Foto: Hanna Postova Unsplash

Kako razgovarati sa partnerom o endometriozi i seksu?

Može vam se činiti zastrašujuće, sramno ili uopšte neugodno da sa partnerom razgovarate o endometriozi, ali komunikacija je ključ zdravog seksualnog života.

Ako partneru date do znanja kada vam je seks bolan i razgovorate o tome šta vam prija a šta ne seks može biti ugodniji i za vas i za njega, a to će i povećati osjećaj intimnosti.

Važno je podijeliti emocije, potrebe, strahove i frustracije u vezi sa seksom. Možda se i vaš partner nosi sa istim ili sličnim osjećanjima ili brine da vam ne nanese bol ili izazove neugodnosti.

Ovakav razgovor je možda lakše započeti na nekom neutralnom mjestu izvan spavaće sobe.

Važno je i kako se osoba odnosi prema toj temi. Najbolje je koristiti rečenice koje pozivaju na dijalog, a ne kritikuju. Rečenice bi trebalo da se baziraju na vas, a ne vašeg partnera. Na primjer, bolje je reći „Stvarno volim kada…“ a ne „Više me ne diraš“.

Takođe je važno da razgovarate o pozama koje volite i onima koje želite izbjegavati, kao i omiljenim načinima fizičke stimulacije.

Sve u svemu, bolan seks je težak i prilično emotivna stvar. Iako terapija za endometriozu može olakšati njene simptome, uključujući i bol tokom seksa, dobro je da partneri razvijaju odnos pun razumijevanja. Cilj je razviti iskrenu i otvorenu komunikaciju te se postarati da seks bude ugodan i bezbolan za oba partnera.

 

Više saznajte na izvornom linku: Saša Leper – Kako spriječiti bol tokom seksa kada imate endometriozu? / (lolamagazin.com).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.