Rezultati nedavno provedenog istraživanja na Univerzitetu u Viskonsinu pokazuju da majčin glas najbrže smiruje dijete, smanjuje mu eventualne bolove i ohrabruje ga.  

Kada je u kombinaciji sa zagrljajem, majčin glas je ljekovit, blagotvorno utječe i na emocionalni i na psihofizički razvoj djeteta. Međutim, i samo boja majčinog glasa jednako je djelotvorna.

U istraživanju je učestvovalo 60 djevojčica, uzrasta od sedam do 12 godina koje su bile izložene stresnim situacijama. Tada su u pomoć pozivale svoje majke, a djevojčice koje su bile u prilici da zagrle majke smirivale su se jednako brzo kao i one koje su samo mogle čuti njihov glas.

– Majke znaju kako da umire dijete, čak i ako nisu toliko blizu da ih zagrle. Djeci je dovoljno da čuju njihov glas i da se odmah osjete sigurno, zaključuje dr. Lesli Selcer (Leslie Seltzer), šef istraživanja.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Kako umiriti uplakano dijete / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.