Ponovno je sezona rupa na cesti, vrijeme između zime i proljeća s promjenjivim temperaturama koje utječu na stvaranje pukotina u asfaltu i njihovo širenje. Velike količine padalina od pukotina rade rupe pa se često događa da tokom vožnje izbjegavajući jednu rupu naletite na drugu.

U tom slučaju trebate znati da ona može napraviti štetu na vašem vozilu i da to trebate odmah provjeriti, piše Geico.

Evo na što sve trebate obratiti pažnju nakon što naletite na rupu na cesti.

Gume

Ako ste naletjeli na rupu, moguće je da vam je oštetila gumu. Iznenadno pomicanje zraka u njoj može se očitovati kao ispupčenje na vanjskom dijelu gume, a udarac može izazvati gubitak pritiska u gumi, što će vam odmah pokazati lampica na komandna ploči. Čak i ako se lampica ne upali, trebate provjeriti gumu i vidjeti ima li nekih ispupčenja koja se obično javljaju sa strane, a ne na gasu. U tom slučaju oštećenje može biti unutrašnje i morat ćete promijeniti gumu.

Kotači

Oštri kutovi rupe mogu oštetiti i kotače. Prvo trebate pogledati ima li pukotina na felgi, posebno u dijelu gdje se guma i felga dodiruju. Ako je felga savijena, neće se okretati lako, a moguće je i da je oštećen dio gdje guma prianja na felgu. Ako je oštećenje vidljivo, kotač će se najvjerovatnije morati mijenjati.

Suspenzija i upravljanje

Ako primijetite da vam auto vuče ulijevo ili udesno, moguće je da je rupa iskrivila jednu ili više suspenzija ili komponenata povezanih s volanom. To neće samo dovesti do problema u upravljanju, nego će utjecati i na kraći rok trajanja guma. U tom slučaju trebate provjeriti je li trap centriran i da, ako nije, obavite centriranje kod automehaničara.

Izvor: klix.ba