Piše: Asmira Kajtazović

Nikako! Jedini i konačni odgovor.

Osoba koja je odlučila otići je osoba koja je odavno otišla i samo još čeka “prikladno” vrijeme da svoje tijelo uputi prema svojoj duši. A to nije kod vas. Pitanje je da li je ikad i bilo. Pitanje je, zaista. Mogao je biti izazov, ali želja, ona istinska, baš i ne. Takve osobe postave uvjete kao izgovor zbog kojih odlaze, i uvijek je krivica u vama, čak i onda kad vam kažu “do mene je, ti zaslužuješ bolje”. Ali, krivica za njih, ne i za vas. Jer, lakše je okriviti drugog nego priznati da je do nas. A uvijek je do nas, jer sve je u nama. Naravno, ne shvatate to odmah. Tad i vi povjerujete u to da ste faktor zbog kojeg je došlo do “raspada sistema” pa mučite sebe, pokušavate naći način, čak i pristajete na većinu uvjeta, ili na sve.

I šta dobijete s tim? Ostajanje iz sažaljenja koji dan duže, iz zadovoljavanja potreba osobe koja ima veliku krizu identiteta i borbu sa svim onim kompleksima u koje je nekad uvjerila vas da vam pripadaju. Dobijete i to da vas drže kao rezervu onda kad ih neko drugi odbije ili kad se “požele” vaše naivnosti i iskrenih osjećaja. Slažete se da, u konačnici, dobijete jedno veliko ništa. Osim, ako biti rezerva nekom, ipak, predstavlja nešto…

Tada shvatite da su bili u pravu kad su rekli da zaslužujete bolje. Jer, i zaslužujete! Ali, to bolje ćete dobiti onda kad prvo osvijestite vlastitu vrijednost i prestanete vući za rukav onog ko vam je okrenuo leđa, kad spoznate i istinski zavolite sebe.

Jer, kad voliš sebe, cvjeta sve oko tebe. 😊