Tema “Otići u u Njemačku ili neku drugu razvijenu evropsku zemlju” je aktuelna u zadnjih nekoliko godina u zemljama zapadnog Balkana.

Sa jedne strane imamo one koji zagovaraju odlazak bez obzira na sve, dok pak drugi to osporavaju i tvrde da nema nigdje bolje nego tamo gdje smo se rodili i odrasli. Kakav je život “preko” u svom tekstu je opisala jedna djevojka. Ona je iz Beograda otišla u Njemačku, tražeći priliku za bolji život.

Ona kaže:

U blizini Dizeldorfa sam našla posao u jednoj bolnici. Imam platu od 2.000 eura i zadovoljna sam. Što se tiče slobodnog vremena, imam ga dovoljno, nekada čak i previše. Evo upravo sam dobila 7 slobodnih dana. Kao i u Beogradu, radna nedjelja mi traje 40 radnih sati. Uslovi u kojima radim su odlični kao i plata. Bolovanja, rad praznicima kao i noćne smjene, sve je to plaćeno. Ukoliko ste duže na bolovanju od četiri sedmice, tada primate 80 posto od plate. Za vrijeme dok ste na bolovanju imate pravo ukoliko ste teško bolesni, pravo na finansijsku pomoć za lijekove,objašnjava Milica.

Cijene su približno slične kao u Srbiji.

Ona dalje navodi da su trudnice ovdje plaćene platom u 100 postotnom iznosu dok su na bolovanju koje traje 3 godine nakon rođenja djeteta.

Kada su u pitanju cijene u trgovinama, može se reći da je približno isto kao u Srbiji. Nešto skuplje, nešto jeftinije, ali na kraju se svede na isto. Definitivno, režije su skuplje, ali to presudnu ulogu igra lokacija. Ukoliko je stan u većim gradovima i bliže centru, onda su i računi viši. Stan veličine 50 kvadrata plaćam 490 eura. U tu cijenu je uračunato sve osim struje, koju plaćam 50 eura mjesečno. Na kraju godine, ukoliko potrošim manje struje, onda mi vraćaju što sam pretplatila, a donaplaćujem ukoliko sam potrošila više.

Otići ili ostati, znaju samo oni koji su otišli i iskusili i jednu i drugu stranu “priče”. Sigurno je samo jedno, da obje ove opcije nose sa sobom dosta dobrih ali i loših strana. Život je mnogo ljepši uz “Njemačke eure”, ali …. život daleko od svoje kuće, ulice, grada, rodbine, prijatelja…..život čini praznim i tužnim.

Na vama je da dobro “odvagate” i da se odlučite, da li ići ili svoje snove i ciljeve pokušati ostvariti u mjestu rođenja i odrastanja.

Izvor: Sandžaklive.rs

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.