Gradsko vijeće Grada Bihaća dalo je u novembru prošle godine saglasnost na lokaciju Lipa kao jedinu u vlasništvu Grada Bihaća za formiranje privremenog prihvatnog centra za migrante. Naselje bi trebalo sadržavati 1.106 kontejnera.

Kako se navodi u dokumentu plana izgleda, kamp Lipa bi trebao imati 728 kontejnera za stanovanje migranta, 252 sanitarna kontejnera, 126 administrativnih kontejnera u kojim će biti smješteni policija, Crveni križ, medicinski timovi, prostor za registraciju, NVO i medije te centralnu kuhinju s trpezarijom. Predviđen je i prostor za zabavu i edukaciju te rekreaciju.

Budući kamp nalazio bi se na površini od blizu 83 hiljade metara kvadratnih.

Rezidentalni blokovi bili bi napravljeni od 12 stambenih i četiri sanitarna kontejnera, odnosno osam stambenih i četiri sanitarna kontejnera koji bi se pravili u obliku manjih zgrada.

Do ove lokacije imaju već postojeći putevi, ali je potrebno izgraditi 4,5 hiljada metara unutrašnjih cesta te osigurati snabdijevanje vodom, električnom energijom i izgraditi kanalizaciju. Još uvijek nije poznato kada će početi izgradnja, ali se zna da bi to trebalo učiniti što prije s obzirom na to da se na proljeće očekuje novi migrantski val.

Kamp Lipa se nalazi između Bosanskog Petrovca i Bihaća. Ovu lokaciju bi Evropska komisija mogla prihvatiti s obzirom na to da je u vlasništvu grada i udaljena je od naseljenih područja. Problem bi eventualno mogla praviti Republika Hrvatska s obzirom na to da se ovo selo nalazi blizu granice s tom zemljom.

(klix.ba)