Kamp Lipa, kao i mnogi kampovi formirani ne samo u USK već i u drugim dijelovima BiH, za osnovni cilj je trebao imati smještaj migrantske populacije koja se nalazila po ulicama skoro svih gradova USK, a prvenstveno i u najvećem broju u administartivnom centru, tj. gradu Bihaću.

Po otvaranju navedenog kampa stekao se utisak da su se migranti maknuli sa ulica, raznih skloništa i ilegalnih smještaja, jer su se sve manje mogli vidjeti.

Međutim, relativno brzo, kamp Lipa je postao najzapadnija opskrbna baza na putu prema nekoj od europskih destinacija i kao takav privukao je i migrante koji su bili smješteni u kampovima u Tuzli i Sarajevu.

Shodno navedenom, broj migranata se nije smanjio, već povećao, što se da primjetiti iz njihovog sve većeg prisustva na gotovo svim mjestima u gradskim i prigradskim zonama kao i u ruralnim područjima. Primjetne su i kolone migranata na glavnim saobraćajnicama.

Kamp Lipa, sa svojim kapacitetom od 1000 korisnika, bez prihvata maloljetnika i porodica, već odavno je ispunio svoje smještajne kapacitete, tako da se svi novopristigli migranti, nakon što ne budu prihvaćeni, svojevoljno upućuju prema gradskim centrima.

Iz svega navedenog, a i iz činjeničnog stanja na terenu, lako se može zaključiti da niti jedan kamp, kao i kamp Lipa, nije dao svoj doprinos u smanjenju migrantske populacije na ulicama, već je povećao broj privukavši i one koji su bili smješteni van USK.

Nadležne institucije BiH, kao ni institucije USK nemaju adekvatan odgovor na ovu problematiku koja se svakim danom čini sve komplikovanijom i zahtjeva sistemska rješenja.

(cazin.net)

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.