Kampanja (Ne)Diskriminacija porodilja u FBiH: Održan sastanak sa građankama Bihaća


U okviru Kampanje (Ne) Diskriminacija porodilja u FBiH u organizaciji „Glas žene” iz Bihaća održan je susret sa mladim ženama trudnicama i porodiljama u hotelu Paviljon u Bihaću.

U okviru Kampanje (Ne) Diskriminacija porodilja u FBiH u organizaciji „Glas žene iz Bihaća održan je susret sa mladim ženama trudnicama i porodiljama u hotelu Paviljon u Bihaću, 22. februara 2016. Susret je upriličen sa ciljem druženja, razgovor s trudnicama, porodiljama i mladim majkama o njihovim iskustvima prilikom ostvarivanja prava kao i poticanje da se buduće majke uključe u borbu za svoja prava… Tokom susreta porodilje su podijelile iskustva koja se odnose na naknade, koja su uglavnom bila loša iskustva. Izdvojile su i pozitivan primjer da Gradska uparava obraduje porodilju sa jednokratnom pomoći.

Zaključile su da porodilje zbog prethodnog iskustva i veoma male podrške porodiljama od strane društva i države nerado se upuštaju za drugo potomstvo ,jer imaju veliku nesigurnost i loše iskustvo.Dok mlade djevojke često i ne žele da osnuju porodicu upravo zbog nedovoljne brige društva tako da dolazi i do pada nataliteta u društvu BiH. Jednokratnu novčanu naknadu od stotinu konvertibilnih maraka zaposlene porodilje čekaju više od šest mjeseci, dok nezaposlene pa čak i do godinu dana, što demotiviše mnoge majke /porodilje da uopšte i zahtijevaju porodiljsku jednokratnu novčanu naknadu.

Najavijujemo naredni korak, a to je organizovanje događaja „Mi nismo same“.

Ovaj događaj održat će se 8. marta u Bihaću u Sali skupštine USK-a sa početkom u 12h

Pozivamo sve trudnice, porodilje sa djecom sa područja USK-a kao i nevladine organizacije da se odazovu na ovaj događaj.

Svoje prisustvo možete najaviti na email:[email protected], facebook: Organizacija glas žene i kontakt osobe:

Enisa Raković; 061981264 i Armina Begić 0616090630

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...