Kanada legalizovala upotrebu kanabisa

BHRT

Kanada je postala druga zemlja, nakon Urugvaja, koja je legalizovala posjedovanje kanabisa i upotrebu u rekreativne svrhe. Prva prodavnica otvorena je u ponoć po lokalnom vremenu, a informacija o novom zakonu poslana je u 15 miliona domaćinstava.

Kanadske provincije i opštine za legalizaiciju kanabisa pripremale su se mjesecima. Međutim, i dalje zabrinjava kako će legalizacija kanabisa utjecati na zdravlje, na provođenje zakona i javnu sigurnost, te kako će se policija nostiti sa vozačima koji budu upotrebljavali drogu.

Provincije su odgovorne za definisanje detalja o tome koliko se kanabisa može kupiti i konzumirati pod njihovom jurisdikcijom.

Radnje u provinciji Njufaundlend (Newfoundland), na krajnjem istoku Kanade, otvorene se u ponoć i prve su počele legalno prodavati kanabis.

Ontario, najmnogoljudnija provincija, dobit će prve radnje sa marihuanom tek na proljeće, ali će stanovnici moći da naručuju kanabis putem interneta.

Britanska Kolumbija, jedna od provincija sa najvišom stopom upotrebe kanabisa, imat će od danas samo jednu specijalizovanu radnju.

Oko 15 odsto Kanađana konzumira kanabis.

Urugvaj je do sada bio jedina država koja je legalizovala ovu drogu, a Portugal i Holandija su je dekriminalizovale.





Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...