Kanton Sarajevo nastavit će s konkretnom finansijskom podrškom u infrastrukturu stadiona Grbavica, najavljeno je nakon današnjeg susreta predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića, premijera KS Edina Forte i ministra kulture i sporta KS Mirvada Kurića sa predstavnicima uprave Fudbalskog kluba Željezničar. 

Predsjednik Željezničara Admir Džubur  gostima iz Kantona upriličio je ovom prilikom konciznu prezentaciju, u kojoj je predstavio projekte gradnje južne tribine ovog stadiona, natkrivanje nedavno izgrađene istočne te planove za preuređenje fasade, krova i svih ostalih dijelova sjeverne tribine, kao i dogradnja zapadne tribine. Naglasio je i da bi se realizacijom ovih projekata kapacitet stadiona povećao sa trenutnih 13.078 na 19.472 gledaoca te bi se dostigla UEFA-ina četvrta kategorija stadiona.

– Prvi ste kojima prezentiramo naše planove. Cilj nam je da prve ljude Kantona upoznamo sa planom ulaganja, prije svega u gradnju južne tribine, koja bi, prema našim procjenama, trebala iznositi skoro pet miliona KM, a s njenom gradnjom bi se počelo u septembru naredne godine, dok je završetak radova planiran za septembar 2021. – kazao je Džubur.

Naveo je i moguće izvore finansiranja gradnje ove tribine, među kojima su Kanton Sarajevo, Grad Sarajevo, Općina Novo Sarajevo, Nogometni savez BiH i UEFA te navijači i prijatelji kluba. Naglasio je kako klub ne može osigurati potrebna sredstva kroz svoje redovno poslovanje.

– Spremni smo i ovog puta podržati realizaciju projekata gradnje ove tribine. Koliki će to iznos biti, znat ćemo naknadno, jer se upravo u ovom periodu kreira budžet za narednu godinu – naglasio je predsjedavajući Konaković. 

Dodao je i kako se konačno mora početi razmišljati da je ulaganje u sport, ustvari, investicija koja mora biti oslobođena poreza.

Ministar Kurić napravio je kratki osvrt na dosadašnja ulaganja Kantona u ovaj klub te najavio nastavak saradnje.

– Spremni smo i ovog puta podržati realizaciju konkretnih infrastrukturnih projekata – rekao je i ministar Kurić, koji se interesirao za trenutno stanje u klubu, obećavši pomoć do kraja godine.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba