Biosigurnosni kabinet koji je osigurala Civilna zaštita Unsko-sanskog kantona stigao je u Kantonalnu bolnicu u Bihaću.

Bolnica je i bez epidemije nosila najveći teret liječenja pacijenata s područja kantona, te se nameće pitanje da li su i ova dva sigurnosna kabineta dovoljna da osigura rad osoblja koje je već bilo izloženo drugim, ali i korona virusu.

Vrijednost ovog uređaja je 20 hiljada maraka, a njegova svrha je prvenstveno zaštita osoblja koje rukuje sa visoko zaraznim materijalom. Zaštita na radu stručnog kadra pokazala se vrlo osjetljivom tačkom u periodu proglašenja epidemije korona virusa. Uz zaštitana odjela i maske neophodni su i ovakvi uređaji da bi se rizik zaraze osoblja sveo na minimum.

Kantonalna bolnica raspolagala je tek s jednim biosigurnosnim kabinetom u kojem su prije korone analizirani uzorci uzeti od pacijenata sumnjivih na tuberkulozu, vodeće bolesti na ovom području. Proglašenjem epidemije i prvim analizama na korona virus, rad u biosigurnosnom kabinetu je bio zagušen. Shodno svojim mogućnostima, a na osnovu procjene radne grupe koja djeluje u bolnici, Kantonalna civilna zaštita nabavila je novi biosigurnosni kabinet.

Izvor: RTVUSK

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.