Radna grupa za provođenje unutarstranačkih izbora SBB USK zatražila je danas od Centrale ove stranke da iz svojih redova odmah isključi kantonalne poslanike Agana Bunića i Ifetu Kadić.

U obrazloženju radne grupe se navodi da je odluka donijeta i da Agan Bunić i Ifeta Kadić ne mogu više biti članovi Saveza za bolju budućnost BiH, zato što su isti, u više navrata, grubo prekršili odredbe (član 74.) Statuta SBB BiH i Programskih ciljeva, kao i nepoštivanja odluka Predsjedništva SBB BiH u smislu provođenja kadrovske politike na području USK-a.

Agan Bunić i Ifeta Kadić su samostalno, bez ičije saglasnosti, na pozicije (direktorske, UO/NO, savjetnik premijera USK, komisije itd.) u izvršnoj vlasti USK imenovali više od 40 pojedinaca koji nisu članovi SBB-a. Oni su, također, zloupotrijebili svoje funkcije ispred SBB-a za rođačko – klijentelističko zapošljavanje. To je izazvalo veliko nezadovoljstvo članova SBB-a i građana USK-a, jer se radi o postupcima koji su već predmet istražnih radnji pravosudno – policijskih organa, a u konačnici sve je to nanijelo veliku štetu Savezu za bolju budućnost u Unsko – sanskom kantonu.

Inače Bunić je bio nekadašnji načelnik Bužima ispred SDA, a u SBB je prešao prošle godine uoči Općih izbora.

O zahtjevu radne grupe iz USK danas su odlučili organi stranke i donijeli odluku o isključenju Bunića i Kadićke.

Odmah po dobijanju informacije, USKinfo.ba je kontaktirao zastupnika i Predsjedavajućeg Skupštine USK-a, Agana Bunića koji je kratko odgovorio kako su u toku pripreme za konferenciju za novinare, koja će se održati sutra i na kojoj će on i zastupnica Kadić, saopćiti svoj stav po ovom pitanju.

(ba.n1info.com)