Prijepodne u Bosni i Hercegovini je bilo pretežno oblačno vrijeme. Kiša je zabilježena u većem dijelu Bosne. Na planinama pada slab snijeg.

Temperature zraka u 11.00 sati (°C): Bjelašnica -4; Ivan-sedlo 3; Sokolac 4; Bugojno 5; Bihać, Drvar, Jajce, Livno, Sanski Most, Sarajevo, Tuzla 6; Banja Luka, Gradačac, Srebrenica 7; Bijeljina, Brčko, Doboj, Prijedor, Zvornik 8; Grude, Mostar 14; Trebinje 16; Neum 17 i Stolac 18.

U BiH danas će preovladavati pretežno oblačno vrijeme. U većem dijelu Bosne sa kišom. Poslijepodne ili u večernjim satima padavine slabe i uglavnom prestaju. U Hercegovini poslijepodne sa lokalnim pljuskovima. Na planinama sa slabim snijegom.

Očekivane padavina u toku 24 h: u većem dijelu Bosne između 10 i 25, lokalno do 30, a u ostatku zemlje od 2 do 10 l/m2. Vjetar slab do umjeren, sjeverni i sjeverozapadni. Dnevne temperatura od 5 do 10, a na jugu od 16 do 21 °C, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

SNIJEG U ISTOČNOM DRVARU

Snijeg je jutros zabijelio na području opštine Istočni Drvar.

Snijeg je napadao nekoliko centimetara, prenosi Fokus.ba.

Iz ove opštine kažu Srni da je put koji spaja Istočni Drvar i Drvar na pojedinim dijelovima oštećen.

Put na dionici od Presadlina do Istočnog Drvara su uništile bujice, kažu u opštini i dodaju da će taj dio biti potrebno popraviti da ne bi bilo ugroženo odbijanje saobraćaja.

Hrabri radnici uklanjaju granje koje je nanijela Una u Bosanskoj Krupi

Vodostaj rijeke Une u Bosanskoj Krupi je povećan, a građani strahuju da bi riječni nanosi mogli prouzrokovati veću katastrofu na mostovima.

Gradske službe su angažirane da očiste nanose granja nakupljenog na šipu drvenog mosta na Uni, kako bi se spriječilo eventualno oštećenje.

Podsjećamo, u poplavama od prije četiri godine je drveni pješački most na Uni, koji se nalazi u središtu grada, drastično oštećen i potom ponovo obnovljen.

Pogledajte mapu poplavljenih područja u Bosni i Hercegovini

Poplave koje su jučer zahvatile nemali dio Bosne i Hercegovine danas su nastavile praviti probleme građanima. U pojedinim mjestima registrovana je stagnacija pa i pad vodostaja, ali u drugim krajevima voda nastavlja otežavati život ljudima.

Kako je vidljivo u priloženoj mapi pogođenih područja, povišen vodostaj zabilježen je u slivu rijeke Bosne, od Zenice prema sjeveru, u slivu rijeke Vrbas i slivu rijeke Une na krajnjem zapadu Bosne i Hercegovine.

Za razliku od poplava 2014. godine, velika promjena vodostaja zaobišla je šire područje Sarajeva, kao i sami istok naše zemlje, odnosno Drinu i njene pritoke, računajući i ušće Drine u Savu, odnosno regiju Semberije koja je prije pet godina bila naročito pogođena poplavama.

Također, veći dio Tuzlanskog kantona je ostao pošteđen, kao i jugozapad države, a Hercegovina tradicionalnio nema problema s poplavama kada i ostatak zemlje.

Također, poplave su, po ko zna koji put, prešle entitetske linije te su institucije ovih administrativnih jedinica upućene jedne na druge, što saradnju čini obaveznom i može biti samo dobro za građane.v