U SAMO mjesec dana pandemija koronavirusa zaustavila je sport. Prekinule su se gotovo sve svjetske lige, a najveća svjetska i kontinentalna natjecanja su odgođena i prebačena na neka sretnija vremena.

Čak i oni najveći i najbogatiji klubovi trpe milijunske posljedice, a oni manji na rubu su gašenja.

Brojni ekonomski stručnjaci i nogometni agenti tvrde da je mjehur eksplodirao, da će morati doći do pročišćavanja i katarze te da nogomet više nikad neće biti isti. U prvom redu mislili su na transfernu politiku i cijene igrača, koje su posljednjih godina bile nestvarne. Tvrde da su transferi poput Neymarovog ili Mbappeovog stvar prošlosti kao i to da je nemoguće da netko ima godišnja primanja od nekoliko milijuna eura.

U prilog toj činjenici ide i informacija da je Transfermarkt, portal koji je specijaliziran za cijene igrača, napravio update i snizio cijenu apsolutno svakom igraču. Potez Transfermarkta jasan je pokazatelj što nogomet čeka u vremenima koje slijede.

Transfermarkt objavio nove cijene, dramatičan pad vrijednosti igrača 

Transfermarkt je na izvanrednu situaciju reagirao neviđenim korakom smanjenja globalne tržišne vrijednosti od 20 posto, a igračima rođenima iza 1998. vrijednost je pala za 10 posto.

Tako je tržišna vrijednost najcjenjenijeg igrača Premiershipa, Raheema Sterlinga, pala sa 160 milijuna eura na 128, dok je 21-godišnjem Trentu Alexander-Arnoldu cijena pala sa 110 na 99 milijuna, a Erlingu Halandu s 80 na 71 milijun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao rezultat kaosa na tržištu dolazi i do promjena na ljestvici najvrjednijih igrača na svijetu pa je tako Alexander-Arnold na desetom mjestu prestigao Barceloninog Antoinea Griezmanna, koji je sa 120 milijuna eura pao na 96. Zvijezda Borussije Dortmund i engleski internacionalac Jadon Sancho, čija je vrijednost pala sa 130 na 117 milijuna eura, sada je osmi najvrjedniji igrač na svijetu, ispred Lionela Messija, koji je doživio pad sa 140 na 112 milijuna eura.

Ronaldo 12 godina nije bio jeftiniji

Cristiano Ronaldo, koji je prije četiri mjeseca vrijedio 75 milijuna eura, od danas vrijedi “samo” 60. Dakle, njemu je cijena pala za 15 milijuna eura, što znači da slavni Portugalac već 12 godina nije bio jeftiniji. Posljednji put kada mu je na tržištu bila zabilježena cijena od 60 milijuna eura igrao je za Manchester United – bilo je to ljeto 2008.

Neymar je prije koronavirusa vrijedio 160 milijuna eura, a sad mu je cijena pala za čak 32 milijuna pa vrijedi 128 milijuna. Kylian Mbappe je u prosincu prošle godine vrijedio 200 milijuna eura, a danas vrijedi 20 milijuna manje.

Od najvećih zvijezda najviše je propao Eden Hazard, koji je koncem prošle godine koštao 120 milijuna, a danas vrijedi 20 milijuna manje.

“Cijene na burzi su propale, mnogi klubovi mogli bi biti ugroženi zbog insolventnosti i neizvjesnost je stopirala transfernu politiku brojnih klubova. Danas je nemoguće zamisliti da bi odštete mogle i dalje rasti kao prethodnih godina. Mislim da nas takvo stanje čeka još jako dugo vremena”, objašnjava osnivač Transfermarkta Matthias Seidel.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Više saznajte na izvornom linku: – Kaos na tržištu igrača: Pogledajte koliko danas koštaju Ronaldo, Messi, Neymar… / (index.hr).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.