Poznati advokat, bivši predsjednik Općinskog suda u Sanskom Mostu, istražitelj ratnih zločina koji su počinjeni na ovim prostorima i svjedok u slučajevima koji su vođeni pred Haškim tribunalom, Adil Draganović, izrazio je u razgovoru za Radio „Sanu“ očekivanje da će Radovan Karadžić u drugostepenom postupku biti osuđen na maksimalnu, doživotnu kaznu zatvora.

Draganović je tokom izricanja presude bivšem predsjedniku Republike Srpske u Hagu bio član delegacije Udruženja logoraša Općine Sanski Most, a sticajem okolnosti, očevidac i svjedok sramnog hapšenja i pritvaranja bivše glasnogovorice Haškog tribunala, Florens Hartman.

Komentirajući izrečenu zatvorsku kaznu Karadžiću od četrdeset godina, Draganović je rekao da kao advokat i pravnik ne može biti nezadovoljan presudom. „Kao istražni sudija skupio sam brojne dokaze o zločinima u Sanskom Mostu koji su prezentirani sudu. Očekivanja su jedno, a realnost drugo.

Pribojavao sam se da Karadžić neće biti osuđen za genocid u Sanskom Most i još šest općina u Bosni i Hercegovini, ali treba reći kako stvar nije gotova, radi se o prvostepenoj presudi na koju će Tužilaštvo uložiti žalbu i ja se nadam kako će Karadžić u drugostepenom postupku biti osuđen za genocid u sedam bh općina, među kojima i Sanski Most. Jedino tako bi pravda bila zadovoljena.“, istakao je Draganović.

Dodao je kako je očekivao doživotnu kaznu, ali kaže kako je, obzirom na Karadžićeve godine, četrdeset godina garant da će on ostatak života provesti u zatvoru. „Ono što treba imati na umu jeste i zakonodavstvo pojedinih zemalja koje osuđenicima na doživotnu kaznu omogućuje njeno preinačenje i prijevremeno puštanje na slobodu, dok je to manja vjerovatnoća kada je riječ o vremenski određenim kaznama. Podsjećam da još uvijek nije poznato u kojoj će zemlji Karadžić služiti kaznu.“, istakao je Draganović.

On je dodao kako smatra da je Tužilaštvo dobro pripremilo i vodilo postupak protiv Karadžić, te da su događanja i zločini počinjeni tokom agresije na BiH veoma dobro dokumentovani. Špekulacije o tome da je možda u pitanju „politička presuda“ nije želio komentarisati ističući kako ima povjerenje u Haški sud.Na pitanje da li smatra kako je postojalo dovoljno dokaza da se Karadžić osudi za genocid u Sanskom Mostu, Draganović je istakao kako se na osnovu prikupljenih informacija i podataka može zaključiti da je postojala namjera da se izvrši genocid, ali da takvu ocjenu donosi sud. „

Iz Sanskog Mosta je od maja do augusta 1992. godine protjerano oko 18 hiljada Bošnjaka i Hrvata, od čega je oko četiri hiljade muškaraca bilo odvojeno od porodica, zatvoreno u logore i podvrgnuto mučenjima i ubistvima. Preko osam stotina žrtava ubijeno je na surov način. Sve je to dokumentovano i dokumentacija je poslata Haškom tribunalu. Još uvijek postoji mogućnost da Sud u drugostepenom postupku donese drugačiju presudu, da Karadžić bude optužen za genocid u Sanskom Mostu i ja se tome nadam.“, rekao je Draganović.

Komentirajući hapšenje Florens Hartman, pri kojem je bio u grupi ljudi koja je pokušala da zaštititi Hartmanovu od policije, istakao je kako se radi o tamnoj mrlji koja je zasjenila čitav postupak. „S pravnog aspekta, presuda je vrlo značajna jer je izrečena bivšem predsjedniku Republike Srpske, Radovanu Karadžiću, politički najodgovornijoj ličnosti za pokretanje rata u Bosni i Hercegovini.

On je proglašen krivim po deset tačaka optužnice, među kojima je genocid u Srebrenici i najteži zločini protiv čovječnosti počinjeni tokom agresije. Ovo je ipak istorijski dokument koji će ostati kao osnova za buduća pokoljenja i upozorenje da se zločin ne može učiniti bez kazne.“, smatra Draganović.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.